Inscrie firma
Newschannel.ro

Procedura de acordare a finantarilor nerambursabile a fost urmatoarea: dupa o perioada de 10 zile in care solicitantii s-au putut inscrie online, aplicantii au fost instiintati daca s-au calificat. Dosarele acceptate au fost analizate pentru a verifica daca ele corespund cerintelor, apoi evaluate si punctate, ne-a explicat Cristian Haiduc.

In cadrul “Programului national multianual pe perioada 2002-2011 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului”, s-au inregistrat 120 de inscrieri, 83 de persoane au fost eligibile si doar 15 aplicanti au fost acceptati. Suma acordata prin intermediul acestui program a fost de 1 100 000 RON.

Un alt program de finantare derulat in 2008 a fost cel destinat accesului microintreprinderilor si intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta. Dintre 142 de cereri depuse, 103 au fost eligibile si 99 de IMM-uri au primit alocatii financiare nerambursabile. Acestora li s-au alocat 1 300 000 RON. Prin acest program s-a urmarit instruirea personalului cu functie de decizie sau de executie in cadrul intreprinderilor mici si mijlocii pentru a face fata recentei integrari in Uniunea Europeana.

Mai multe finantari s-au acordat in cadrul programului de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, pentru care s-au inscris 900 de IMM-uri. De alocatii financiare nerambursabile au beneficiat 254 de operatori economici, obiectivul fiind achizitionarea de masini, utilaje, instalatii de lucru pentru activitatile in comert si prestari servicii. Bugetul acordat a fost de 7 029 000 RON.

Urmatorul program pentru care au fost alocate sume mai mari, este cel pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Finantarea prin acest program presupune, de fapt, alocarea unui procent de 16% din sumele cheltuite in anul 2007, din profit, dar nu mai mult de 100 000 lei. Spre exemplu, daca solicitantul achizitioneaza din profit un echipament in valoare de 100 000 RON, prin program se aloca 16 000 lei (100 000 lei x 16%).

In cadrul programului s-au inscris 390 de solicitanti, diferenta inregistrata intre dosarele eligibile (205) si contractele incheiate(201) fiind foarte mica. Suma totala alocata a fost de 4 662 000 RON.

Desi Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea acestora la finantare- START a atras 500 de candidati, doar 100 de dosare au fost eligibile, si 36 de participanti au fost acceptati. Suma totala acordata in cadrul programului a fost de 1 000 000 RON.

Celelalte 4 programe au avut un alt specific, in sensul ca s-au organizat seminarii, cursuri de perfectionare sau editii regionale. Astfel, la seminariile programului pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM au participat 295 de femei, iar la cursurile de perfectionare au luat parte 229 de femei. Bugetul alocat pentru acest program a fost de 436 000 RON.

In orasele Bacau, Satu-Mare si Timisoara s-au organizat editii regionale in cadrul Targului pentru IMM-uri (TIMM), iar alte 3 editii s-au organizat la Cluj-Napoca, Sovata si Tulcea in cadrul Targului Cooperatist-TINCOOP.  Pentru ambele targuri au fost alocati 3 milioane de lei.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Fondurile structurale, alimentate prin bugetul Uniunii Europene, pot fi accesate in perioada 2007 - 2013, termenul de depunere a dosarelor variind de la un program operational la altul.
Romania a beneficiat de fonduri europene de preaderare prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, cele trei instrumente de finantare insumand 6,8 miliarde euro.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, tara noastra poate sa beneficieze de fonduri structurale in valoare de aproape 28 de miliarde de euro, bani ce vor fi accesati pana in 2013.

Banii vor fi cheltuiti prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.
Fondurile structurale sunt acordate in virtutea criteriului de convergenta, criteriu ce prevede eliminarea decalajelor existente intre regiunile tarii, armonizarea cu standardele europene din punct de vedere economic si social, imbunatatirea calitatii vietii si a naturii.

Fondurile europene sunt destinate pentru resuscitarea unor domenii semnificative pentru dezvoltare, precum: cresterea economica si sectorul IMM, transporturile, dezvoltarea rurala, protectia mediului, ocuparea si formarea profesionala profesionala, educatia si egalitatea de gen.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro