Inscrie firma
Newschannel.ro

Iata aici, in avanpremiera , spre reflectie, cateva pseudo-mituri pe care Salonul Regional pentru Inovare Sociala si Economica in regiunea danubiana si a tarilor de la Marea Neagra (detalii: HouseofEurope.ro, StructuralFunds.ro) le propune spre dezbatere, consultare si lobby - in prezenta reprezentantilor celor mai importante institutii UE si internationale - detinatorilor majori de interese din toate domeniile-cheie vizate (business, cercetare, ecologie, turism, patrimoniu cultural, formare profesionala si transfer de competente/bune practici etc):

 

1. Marile finantari UE pentru dezvoltare/inovare tehnologica vor fi accesate de  companiile din mediul privat, ca si pana acum, oarecum ca si pana in prezent, prin sub-contractare, realizata in urma unor licitatii de multe ori "cu dedicatie".

 

FALS: UE are in stadiu avansat de pregatire o reformare radicala a sistemului de finantare pe aceste domenii ce pune accentul pe mari parteneriate public-private; co-finantarea si cooperarea cu State Non-Membre UE, dar mai avansate in implementarea Societatii Cunoasterii; cuantificarea factorilor de inovare/competitivitate, din start, in caietele de sarcini; consortii multi-nationale extinse si flexibile; sprijinirea prevalenta a micilor investitii prin micro-finantare, in locul asistentialismului social depasit.

2. Administratia publica, fie ea centrala, fie cele locale vor putea sa lucreze din bani publici in mod izolat si in stil propriu (gen "stat in stat"), asumand o inerenta incompatibilitate de comunicare si mize cu managementul mediul privat.

FALS: Parlamentul European pune, dimpotriva, in centrul reformarii sistemului de finantare european,  de-birocratizarea si simplificarea procedurilor, in mare parte sub presiunea decalajelor cu economiile ne-europene tot mai competitive si alinierea standardelor de management intre sectorul public si mediul de afaceri.

3. Tarile membre UE vor putea continua nestingherit politicile lor economic-financiare egoiste si izolationiste, fara ca presiunea Pietei Unice si globalizarea sa afecteze stilul de viata al cetatenilor de rand, mai ales al romanilor.

FALS: Din contra, guvernamantul mondial isi va accentua influenta, se va accentua transferul de suveranitate, iar politicile financiare din Romania vor fi tot mai mult sub lupa marilor institutii internationale si a Comisiei Europene, in etapa pregatitoare pentru aderarea la moneda Euro.

4. Nu am avea prea mult nevoie de intelegerea si influentarea Politicilor Maritime UE si a noii Strategii UE pentru Marea Neagra - in stadiu avansat de pregatire la Bruxelles - intrucat noi ne vom putea continua nestingherit practicile evazioniste si corupte in gestionarea activitatii portuare si navale din zona Romaniei pentru ca UE nu va putea si nu va dori sa intervina.

FALS: In realitate, contrar punctului de vedere impartasit mai sus, in mod tacit, de multi operatori maritimi si navali romani, se urmareste exact o coerenta supravegheata mult mai strict a zonei fluviale si maritime de care se bucura Romania, sub presiunea intereselor relativ divergente ale marilor puteri din zona (Rusia, Turcia, UE si, in subsidiar alte mari puteri mondiale), precum si a urgentei reformelor pretinse de celelalte State Membre in justitie si afaceri interne pentru a corespunde standardelor SCHENGEN. 

5. Romania va putea continua sa navigheze cu aceeasi productivitate scazuta, activitate redusa in multe luni ale anului in economie, conflicte de interese etc, fara sa fie zdruncinata de ritmul de transformare al tarilor din proximitate - mai ales din Balcanii de vest, dar si din Turcia.

FALS: Jocul de interese economice in perpetua schimbare va favoriza, tot mai mult, investitii straine din zone mai "exotice", precum cele ale Chinei, Indiei, Japoniei, din Asia Centrala, pe masura ce competitia pentru resurse energetica se va adanci si apropia de teritoriul romanesc, conducand treptat la o concurenta economica obligatorie, tot mai acerba.

6. Grupurile de interese politico-economice romanesti vor putea sa-si perpetueze jocurile lor inguste, fara viziune si capacitate de constructie/reformare reala, intrucat - geo-politic - ne-am situa intr-o periferie a Uniunii Europene si departe de puterea de influenta a acesteia.

FALS: Dimpotriva, dupa "cazul Severin" din P.E., va exista o presiune mult mai mare pentru reformare institutionala, atat la nivel comunitar, cat mai ales a ceea ce se intampla in Romania pentru ca obiectivele si resursele din tara vor fi in vizorul inevitabil al celor doua noi Strategii UE, pentru Regiunea Dunarii si Bazinul Marii Negre, odata cu cresterea rolui geo-economic al Turciei, aderarea Croatiei la UE, transformarea rapida a economiilor din ex-Iugoslavia si, indeosebi, presiunea migrationista dinspre nordul Africii catre sudul Europei.

7. Reprezentantii clasei politice si proprietarii grupurilor mass-media din toate zonele vor putea sa continue sa minimalizeze si chiar sa dispretuiasca demersurile de asanare publica din partea societatii civile din Romania, pe principiul "mamaliga nu explodeaza, decat daca e montata bomba la fundul tuciului", permitand, de pilda, acumularea unui numar tot mai mare de proceduri de infringement in relatia cu Comisia Europeana, restrangerea in practica a unor drepturi sindicale, transferarea optiunilor si raspunderilor politice dinspre Parlament catre Curtea Constitutionala etc.

FALS: Gradul de presiune politica din partea altor State UE, mai ales daca se vor impune la guvernare forte politice mai radicale, de dreapta, asadar mai intransigente in raport cu incoerenta, coruptia extrema la nivel inalt si lipsa de reforme profunde din societatea romaneasca, pentru a putea justifica, in fata propriilor cetateni, o continuare a sprijinului comunitar, in special prin Fonduri UE. Datorita incapacitatii de co-finantare a proiectelor mediului privat, mai ales, dar si a incapacitatii administrative sunt in pericol grav accesarea fondurilor UE pentru pescuit si acvacultura (prin AM POP) , dar si alte sub - axe pentru resurse umane, inovare, extinderea retelelor de broad - band etc, cu atat mai mult in perioada urmatoare de finantare ce incepe din 2014. 

Sunt doar cateva dintre punctele principale ce vor fi disecate si supuse solutiilor pe care noua Retea Regionala pentru Inovare Sociala si Economica - ce urmeaza a fi activata - vi le supune atentiei. Sub autoritatea prezentei la dezbateri a E.S. Dlui Ambasador Liviu BOTA, vor fi alaturi de noi mari personalitati europene: Daniela GRITTI (Comisia Europeana), Thorsten KIRSCHNER si Jurgen RAIZNER (Germania), Dr. Jean Yves PRAX (POLIA Consulting - Paris), Dr Erich WENDL (Austria), Dr Calin GEORGESCU (Comisia Romana de Mediu a ONU), Presedintele Alexandru LAZESCU (TVR), numerosi ambasadori si membri ai comunitatii de afaceri din Romania... Va asteptam cu interes !

Evenimentul este coordonat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei, cu sprijinul Mastermind Communications. Parteneri Asociati: EximBank, European Project Consulting. Partener: Societatea Nationala de Radiocomunicatii RADIOCOM. Sponsor Oficial: Romtelecom. Sponsor: Cosmote. Sponsori Tehnici: CESIRO - Sighisoara; Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM); Hotel Ibis; Phaeton Gala - PR & Lobby Consulting.

 Partenerii media asociati sunt: Televiziunea Romana - TVR1 si TVR INFO, precum si alti distinsi parteneri: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Bucuresti fm, Agentia de Presa RADOR, Adevarul, Foreign Policy, Forbes, CalendarEvenimente.ro, CentruldePresa.ro, DoingBusiness.ro, Calea EUROPEANA, Finantare.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Comunicatii Mobile, Euroconsultanta, NewsChannel.ro, GhiseulBancar.ro, ClubAfaceri.ro, ComunicateMedia.ro, SmartFinancial.ro, SmartBank.ro, PRwave.ro, StiriEvenimente.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds", Targul DUNAREA & DELTA 2011 - Romexpo.

Mentionam ca un numar de 10 de locuri gratuite la lucrarile Salonului Regional sunt inca disponibile si vor fi atribuite pe baza competitionala. Pentru informatii suplimentare, avantajele participarii, pachetele de beneficii, lista invitatilor si lectorilor, cei interesati pot consulta siteul www.HouseofEurope.ro sau pot contacta Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: 021.2304997; mobil: 0723.699857; e-mail: eurolink@b.astral.ro, info@houseofeurope.ro.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: Agricultura
Alte subiecte:

0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

PNDR se desfasoara in intervalul 2007-2013, fiind aprobat in Comitetul pentru Structuri Agricole si Rurale, in data de 20 februarie 2008.

Principalii beneficiari sunt fermele, unitatile de procesare si prelucrare produse agroalimentare, microintreprinderile.
Contributia UE, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), este de 8 mil. Euro la care se adauga contributia nationala de cca 2.000 mil euro.

Fondurile europene nerambursabile, care se pot accesa prin PNDR, sunt destinate realizarii investitiilor in ferme, unitati de procesare si prelucrareproduse agroalimentare, investitii in activitati non-agricole, turism si infiintarea de microintreprinderi.
In 2008, au fost depuse, la nivel national, pentru toate masurile lansate 12.927 proiecte, cu o valoare publica de 5.0523, 28 mil Euro.

Pentru finantare au fost selectate 1.490 de proiecte, din care s-au contractat 1.320 de proiecte cu o valoare publica de 725, 67 mil. Euro.

Pana in prezent au fost platite un numar total de 197 cereri de plata cu o valoare publica de 16, 77 mil Euro, la care se adauga platile facute de APIA, suma totala fiind de 197, 68 milioane de Euro.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro