Inscrie firma
Newschannel.ro
Calendar Finantari Obiective

Obiectivele majore ale acestei axe urmaresc sa asigure servicii de apa si canalizare, la tarife accesibile, calitatea apei potabile in toate aglomerarile umane, imbunatatirea calitatii cursurilor de apa si a gradului de gospodarire a namolurilor (provenite de la statiile de epurare a apelor uzate), precum si crearea de structuri eficiente de management al apei.

Beneficiarii eligili care pot accesa fondurile europene alocate prin acest program sunt Autoritatile Locale (Consilii Judetene si Locale) in colaborare cu Operatorii regionali (societati comerciale detinute de Unitatile Administrativ Teritoriale asociate in Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara). Operatorii regionali sunt considerati eligibili in baza unui set de criterii privind marimea, capacitatea profesionala si manageriala, performantele tehnice si financiare, precum si in functie de tarifele si serviciile furnizate de acesta.

Totodata, pentru gestionarea implementarii masurilor de investitii, se stabileste la nivelul fiecarui Operator cate o Unitate de Implementare a Proiectului (UIP). Acordarea finantarii in sectorul de apa este conditionata de infiintarea Operatorilor Regionali si a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara. In acest fel, operatorii sunt incurajati sa se asocieze in vederea infiintarii unei companii regionale de apa,  pentru a depasi eventualele probleme administrative.

Pregatirea proiectului

"Acestea sunt proiecte complexe care vizeaza intreaga infrastructura de apa si canal iar ceea ce este important si analizat cu foarte mare atentie este legat de ceea ce inseamna viabilitatea acestui proiect", spune Silviu Stoica, director general in cadrul Autoritatii de Management POS Mediu si fost secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Master planul are scopul de a stabili si prioritiza nevoile si investitiile in realizarea lucrarii cu costuri cat mai mici, criteriu pe baza caruia se atribuie eligibilitate unui proiect. De asemenea, master planul trebuie sa redea solutiile tehnice viabile si de dezvoltare, in cazul acesta,  a serviciilor de alimentare cu apa si apa uzata.

"Este important ca infrastructura pe care construim sa genereze costuri de investitie minime si, de asemenea, sa genereze costuri de operare minime,  pentru ca orice cost de operare va fi acoperit prin tariful pe care operatroul il va percepe clientilor sai, acestia fiind cetatenii, iar acestia sa-si poata permite sa plateasca serviciile iar operatroul sa-si permita sa opereze infrastructura contruita", explica Silviu Stoica.
 
Master-planul trebuie sa descrie situatia actuala in sistemele de alimentare cu apa, nevoia de reabilitare si estimarea costurilor, studii de investigare (masuratori de debit, analiza probe apa, studii totpgrafice si studii geotehnice) si propuneri de parametri de proiectare pentru o perioada de 30 de ani (tendinte consum, standarde de debit). Tot aici trebuie descrisa si dezvoltarea modelului macro-suportabilitatii si solutiile tehnice de dezvoltare. Un accent important cade si asupra stabilirii prioritatilor de investitii, incluse in prima etapa a master planului, precum si concluziile evaluarii macro-suportabilitatii si prefezabilitatii proiectului.

Studiul de fezabilitate trebuie sa furnizeze date privind componenta alimentara cu apa - evaluarea deficientelor din inregistrarile sistemului, analiza cost-beneficiu, evaluare costuri, planul de achizitii, devize de cost, dar si recuperarea acestora, dar si raportul de evacuare a apei uzate industriale, insotit de planul de actiune pentru controlul acestora (strategia de eliminare a namolului).

"Studiul de fezabilitate trebuie sa prezinte optiuni foarte clare care sa ne conduca la costuri de investitie si la costuri de operare cat mai mici, precum si o analiza de optiuni clara asupra analizei economico-financiara", adauga acesta.

La fel de importanta este realizarea unei analize institutionale, care sa asigure cadrul institutional pentru implementarea eficienta a  proiectului.  

In aceeasi ordine ca importanta este si analiza cost-beneficiu, realizata prin analiza financiara, economica, a sensitivitatii si cea de risc. "Toate aceste analize se fac pe baza unei analize cost-beneficiu bine structurata, deoarece  este foarte important ca toata aceasta infrastructura sa asigure standardele pe care UE le reclama, atat pentru alimentarea cu apa, cat si pentru cea care priveste epurarea apelor uzate", mai spune directorul Autoritatii de Management.

Procedura de evaluare a impactului de mediu trebuie bine definita si condusa in concordanta cu legislatia rom si cu normele impuse de directivele Uniuii Europene in domeniu.

Eligibilitatea unui proiect este data de relevanta si maturitatea acestuia, prin calitatea propunerii tehnice si a celei financiare in vederea atingerii obiectivelor pos mediu.
 
Prefinantarea se acorda in procent de 15% din valoarea eligibila a contractului de finantare si se poate acorda integral sau in transe, iar in prezent se incearca majorarea cu pana la 20% a valorii de prefinantare.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Ministerul Mediului are in pregatire un portofoliu de aproximativ 80 de proiecte majore care vizeaza investitii in infrastructura de apa, deseuri, termoficare si inundatii, cu o valoare de peste 4 mld. euro, aproape 70% din fondurile europene disponibile, din totalul de 5,6 mld. euro alocate imbunatatitii sectorului de mediu in perioada 2007-2013.
Inca de la lansarea programului, in iulie 2007, au primit finantare, prin axa prioritara I, proiecte majore de mediu in valoare de 936 mil. euro pentru lucrari de investitii localizate in Cluj-Salaj (197 mil.euro), Giurgiu (72 mil.euro), Turda-Campia Turzii (80 mil. euro), Calarasi (100 mil.euro), Tulcea (114 mil.euro), Sibiu (90 mil.euro), Teleorman (116 mil.euro), Olt (73 mil.euro) si Gorj (90 mil.euro).

Alte doua proiecte, la Brasov si Bistrita-Nasaud urmeaza sa primeasca aprobare, in valoare de 189 mil. euro si respectiv 43,64 mil. euro.
POS Mediu finanteaza investitii pentru:
  • extinderea si modernizarea infrastructurii de apa: 3,3 mld. euro
  • dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor: 1,2 mld. euro
  • reabilitarea centralelor municipale de termoficare in vederea reducerii poluarii: 458 mil. euro
  • implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii: 215 mil. euro
  • dezvoltarea infrastructurii de prevenire a riscurilor naturale in zonele expuse la risc: 329 mil. euro
  • Asistenta tehnica: 174 mil. euro.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro