Inscrie firma
Newschannel.ro
Calendar Finantari Obiective

"Din acest punct de vedere, Romania este campioana in randul celor 27 de state membre, tara in care avem cel mai mare numar de proiecte aprobate in acest domeniu", a spus Silviu Stoica, director general Autoritatea de Management POS Mediu in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Aceste proiecte se afla in faza de licitare-contractare, pentru care au fost platiti deja 50 milioane euro prefinantari, in 2008, pentru implementarea proiectelor aprobate de la Giurgiu, Cluj-Salaj si Calarasi.

Primul proiect de mediu aprobat
in acest sector este cel depus de Compania de Apa Somes, fiind practic primul proiect aprobat din toate celelalte state membre UE, in aprilie 2008. Valoarea acestuia se ridica la 196 milioane euro, din care 74,8%- subventia UE, 11,3% sunt suventii de la stat, 1,9% - contributia autoritatilor locale implicate in zona proiectelor (consiliile Cluj si Salaj), ultima parte din structura finantarilor, 12,8%, reprezentand cofinantarea asumata de operator, prin imprumut bancar.

Obiectivul proiectului

"La 1 iulie 2006 am devenit primul operator regional din Romania care administreaza doua judete, preluand si Salajul. Problema a fost ca infrastructura din orasele nou preluate din cele 7 orase era intr-o stare foarte proasta, tinand cont de faptul ca toate finantarile anterioare ale Uniunii Europene s-au indreptat catre marile concentratii urbane", spune Lucian Croitoru, seful departamentului de relatii publice din cadrul Companiei de Apa Somes.

In 2006, compania a elaborat un master plan coordonator de interventie strategica pe  termen de lung (2006-2026), in valoare de 400 milioane euro, care viza asigurarea calitatii apei si a mediului, prima etapa de investitii fiind aprobata prin proiectul finantat cu cele 196 milioane euro.

"Prin programul master planului am dorit sa aducem infrastructura din intreaga arie la nivelul prevazut in directivele europene. Acesta a fost trasat pe 2006-2026, fiind impartit in mai multe etape prin care s-a urmarit alinierea la standardele europene privind calitatea apei si calitatea mediului pe intreaga arie deservita de companie", a declarat directorul departamentului de comunicare.

Proiectul a fost depus in septembrie 2007 si a primit aprobare in aprilie 2008, iar succesul lui se datoreaza in mare parte angajatilor companiei, spune Lucian Croitoru. "Pregatirea privind accesarea fondurile de coeziune s-a facut cu un consultant angajat de Guvern, MVV Germania, care ne-a ajutat pe alocuri, lucrarea fiind realizata in mare parte de angajatii companiei".

Sfaturi 

In ce priveste eligibilitatea unei aplicatii de succes, directorul considera ca proiectul "trebuie sa aiba atat viziune strategica cu impact petermen mediu si lung, cat si o viziune integratoare, sa fie atat continuator al proiectelor anterioare, cat si sa integreze necesitatile de calitatea apei si a mediului din cat mai multor comunitati", spune reprezentantul companiei.

In cazul companiei de Apa Somes, proiectul a fost impartit in 11 contracte de lucrari. Dintre acestea, 3 contracte de asistenta de supervizare si 3 contracte de furnizari de echipamente au fost date spre contractare prin licitatie publica, pentru care firmele trebuie sa aiba garantia materiala.

Conform cerintelor impuse de operatorul de apa, contractorul general trebuie sa detina experienta de minim 5 ani, sa aiba eligibilitate financiara si sa realizeze atat faza de proiectare, cat si lucrarile de executie si predare a lucrarilor la timp.

"Partea de subcontractare este accesibila oricarui antreprenor principal care castiga un contract, acesta putand sa liciteze contracte de o valoare mai mica altor societati. Firmele contractante trebuie sa aiba experienta in lucrari similare in ultimii 5 ani si eligibilitate bancara, iar cerintele cresc cu atat mai mult cu cat contractele sunt mai ample", a explicat acesta.

Operatorul a atribuit deja, prin licitatie publica, 3 contracte de lucrari si 2 contracte de supervizare, dintre care un contract de verificare de proiect, adjudecat de o firma romaneasca si unul de reabilitare in valoare de 22,3 milioane euro atribuit in octombrie 2008. Societatea urmeaza sa lanseze o alta oferta de contractare pentru realizarea statiei urbana de epurare, contract in valoare de 120 milioane euro, pentru care operatorul va trebui sa prezinte o garantie de 11 milioane euro si sa fi executat o astfel de lucrare in ultimii cinci ani.

"Am legat acest proiect de investitiile majore pe care le-am facut iar in a doua etapa vom incerca sa alimentam municipiul Salaj cu apa din Cluj, deoarece Salajul are surse de apa bruta de o calitate foarte scazuta", a adaugat Croitoru.

Lucrarile vor incepe la sfarsitul lunii aprilie iar din 2013 societatea isi propune sa puna in aplicare si celelalte etape ale master-planului, tot prin finantari europene.

'Extinderea şi modernizarea sistemelor de apa si apa uzata', axa prioritara 1 din POS Mediu, include un portofoliu de aproximativ 40 de proiecte majore estimate sa angajeze integral fondurile alocate pentru acest domeniu major de interventie, in valoare de 3,3 miliarde euro.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: Mediu
Alte subiecte: master plan investitii mediu proiecte aprobate

0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Ministerul Mediului are in pregatire un portofoliu de aproximativ 80 de proiecte majore care vizeaza investitii in infrastructura de apa, deseuri, termoficare si inundatii, cu o valoare de peste 4 mld. euro, aproape 70% din fondurile europene disponibile, din totalul de 5,6 mld. euro alocate imbunatatitii sectorului de mediu in perioada 2007-2013.
Inca de la lansarea programului, in iulie 2007, au primit finantare, prin axa prioritara I, proiecte majore de mediu in valoare de 936 mil. euro pentru lucrari de investitii localizate in Cluj-Salaj (197 mil.euro), Giurgiu (72 mil.euro), Turda-Campia Turzii (80 mil. euro), Calarasi (100 mil.euro), Tulcea (114 mil.euro), Sibiu (90 mil.euro), Teleorman (116 mil.euro), Olt (73 mil.euro) si Gorj (90 mil.euro).

Alte doua proiecte, la Brasov si Bistrita-Nasaud urmeaza sa primeasca aprobare, in valoare de 189 mil. euro si respectiv 43,64 mil. euro.
POS Mediu finanteaza investitii pentru:
  • extinderea si modernizarea infrastructurii de apa: 3,3 mld. euro
  • dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor: 1,2 mld. euro
  • reabilitarea centralelor municipale de termoficare in vederea reducerii poluarii: 458 mil. euro
  • implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii: 215 mil. euro
  • dezvoltarea infrastructurii de prevenire a riscurilor naturale in zonele expuse la risc: 329 mil. euro
  • Asistenta tehnica: 174 mil. euro.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro