Inscrie firma
Newschannel.ro
Calendar Finantari Obiective

Numai prima axa a POS Mediu, 'Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata', include un portofoliu de aproximativ 40 de proiecte majore estimate sa angajeze integral fondurile alocate pentru aceast domeniu major de interventie, de 3,3 miliarde euro. 

Dupa prima etapa de 9 proiecte, trimise si aprobate de Comisia Europeana, in urma careia au beneficiat de finantari de 952 milioane euro, alte doua proiecte urmeaza sa primeasca unda verde, investitiile de la Brasov si Bistrita-Nasaud insumand aproape 233 milioane euro, ceea ce inseamna 1,142 milioane euro finantari totale pentru lucrari de mediu.

Proiecte in pregatire


Tot in infrastructura de apa se afla in curs de pregatire alte 33 de aplicatii de finantare prin POS Mediu, asteptate spre finalizare in acest an. 15 aplicatii pentru finantare depuse de consiliile judetene din Alba, Valcea, Hunedoara, Brasov, Satu-Mare, Timis, Neamt, Buzau, Prahova, Bacau, Iasi, Mures, Dambovita, Covasna si Harghita, sunt in pregatire, iar proiectele depuse deja se afla in etapa de aprobare a Master Planurilor sau elaborarea studiilor de fezabilitate. Valoarea investitiilor este estimata la aproximativ 1,5 miliarde euro.

Judetele Vrancea, Braila, Constanta, Ialomita, Ilfov, Bistrita Nasaud, Arad, Sibiu, Dolj si Bihor vor putea primi un alt miliard euro prin cele 10 aplicatii de finantare, proiecte aflate in etapa de elaborare a studiilor de fezabilitate.

Alte 7 aplicatii de finantare ale municipiilor Suceava, Galati, Botosani, Caras Severin, Botosani, Hunedoara, Mehedinti sunt in pregatire si urmeaza ca pana la sfarsitul acsetui an sa fie transmise Comisiei Europene pentru aprobare. O ultima aplicatie este pregatita de judetul Arges prin resurse proprii.

In cadrul axei prioritare II, Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor, se pregateste un portofoliu de 37 de proiecte de infrastructura, care vizeaza lucrari majore de investitii pentru Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si extinderea infrastructurii de management al deseurilor. Dintre acestea, 30 de aplicatii se afla in curs de pregatire, finalizate pana in 2010.

Prin 3 proiecte de asistenta tehnica finantate din fonduri ISPA, se pregatesc 15 aplicatii in judetele Giurgiu, Bistrita, Vrancea, Maramures, Harghita-Covasna, Botosani, Calarasi, Olt, Suceava, Vaslui, Alba, Cluj, Salaj, Caras-Severin si Hunedoara, proiecte ale caror master-planuri au fost aprobate, studiile de fezabilitate si aplicatiile de finantare fiind deja in faza de pregatire.

Alte 5 aplicatii se afla in curs de pregatire in judetele Arad, Mures, Sibiu, Dolj - Master Planuri in curs de aprobare si  Neamt, al carui master plan a primit aprobare, iar studiul de fezabilitate se afla in curs de pregatire. Municipiile Braila, Buzau, Constanta, Ialomita, Iasi, Prahova, Tulcea pregatesc 7 aplicatii, prin  proiectul de asistenta tehnica PHARE.

Totodata, autoritatile locale din Bacau, Arges si Galati se afla in faza de pregatire a Master Planurilor, aplicatii care vizeaza finantari pentru continuarea investitiilor in valoare de investitiilor de aproximativ 1 miliard euro.
Portofoliul de proiecte de deseuri include pregatirea a inca 7 aplicatii de finantare pentru judetele Bihor, Brasov, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinti, Valcea. Elaborarea proiectelor va fi realizata in cadrul  unui proiect de asistenta tehnica (axa 6), aflat in curs de lansare.

Ministerul Mediului estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2009 vor fi transmise gradual la CE pentru aprobare 21 proiecte, restul urmand sa fie transmise pentru evaluare si aprobare in anul 2010.

In sectorul de reabilitare a sistemelor de termoficare (axa prioritara 3), se afla in pregatire 3 aplicatii de finantare din POS Mediu in orasele Timisoara, Iasi si Bacau. Master planurile au fost aprobate iar studiile de fezabilitate sunt in faza avansata de pregatire. Se estimeaza ca aplicatiile de finantare vor fi elaborate in trimestrul II 2009 iar valoarea investitiilor este estimata la aproximativ 180 milioane euro.

Alte 5 aplicatii de finantare ce vizeaza reducerea poluarii cauzate de sistemele municipale de termoficare sunt in pregatire prin programul PHARE CES 2006 (elaborarea master planurilor va incepe imediat dupa finalizarea procesului de selectie a celor 5 proiecte). Se estimeaza inceperea implementarii proiectelor in anul 2010.

In ceea ce priveste protectia naturii (ap 4), a fost lansata prima sesiune de proiecte in luna octombrie 2007. La nivelul Organismelor Intermediare POS Mediu au fost depuse in total 48 de proiecte. Dintre acestea, 22 au fost respinse, celelalte 26 (cu o valoare de aproximativ 12 milioane Euro) fiind propuse pentru revizuire. Dintre acestea, 15 proiecte au fost propuse aprobate, contractele de finantare urmand a fi semnate in termenul cel mai scurt.

Pentru investitii de combatere a inundatiilor si interventii in zona costiera, se pregatesc primele 4 proiecte de investitii care vizeaza protectia impotriva inundatiilor, estimate pentru finantare in acest an. Un al doilea domeniu de interventie (din cadrul axei prioritare 5), reducerea eroziunii costiere, anunta finantarea de proiecte de reabilitare a zonei costiere a Marii Negre, aplicatia de finantare pentru pregatirea primului proiect de investitii urmand sa fie transmisa pana la sfarsitul anului 2009.  Beneficiarul unic al acestei axe prioritare este Administratia Nationala Apele Romane.

Pentru pregatirea proiectelor, autoritatile locale au pus la dispozitie aproximativ 60 milioane euro, fonduri asigurate prin programele ISPA si PHARE.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Ministerul Mediului are in pregatire un portofoliu de aproximativ 80 de proiecte majore care vizeaza investitii in infrastructura de apa, deseuri, termoficare si inundatii, cu o valoare de peste 4 mld. euro, aproape 70% din fondurile europene disponibile, din totalul de 5,6 mld. euro alocate imbunatatitii sectorului de mediu in perioada 2007-2013.
Inca de la lansarea programului, in iulie 2007, au primit finantare, prin axa prioritara I, proiecte majore de mediu in valoare de 936 mil. euro pentru lucrari de investitii localizate in Cluj-Salaj (197 mil.euro), Giurgiu (72 mil.euro), Turda-Campia Turzii (80 mil. euro), Calarasi (100 mil.euro), Tulcea (114 mil.euro), Sibiu (90 mil.euro), Teleorman (116 mil.euro), Olt (73 mil.euro) si Gorj (90 mil.euro).

Alte doua proiecte, la Brasov si Bistrita-Nasaud urmeaza sa primeasca aprobare, in valoare de 189 mil. euro si respectiv 43,64 mil. euro.
POS Mediu finanteaza investitii pentru:
  • extinderea si modernizarea infrastructurii de apa: 3,3 mld. euro
  • dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor: 1,2 mld. euro
  • reabilitarea centralelor municipale de termoficare in vederea reducerii poluarii: 458 mil. euro
  • implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii: 215 mil. euro
  • dezvoltarea infrastructurii de prevenire a riscurilor naturale in zonele expuse la risc: 329 mil. euro
  • Asistenta tehnica: 174 mil. euro.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro