Inscrie firma
Newschannel.ro
AM POSCCE Contacteaza Axe si Masuri Active Obiective Calendar Finantari

Statul roman a cerut Comisiei Europene sa ii plateasca 87,49 milioane euro pentru proiectele din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, care beneficiaza de finantari comunitare nerambursabile prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). De altfel, 88,3% din totalul finantarilor solicitate pentru rambursare de catre Romania in 2009 provin din FEDR, potrivit datelor Comisiei.

Romania a solicitat plati de 6,74 milioane euro pentru proiectele din POS Transport, 6,18 milioane euro pentru cele din Programul Operational Regional, 382.000 euro pentru Asistenta Tehnica si doar aproximativ 9.000 de euro pentru cooperarea transfrontaliera Romania-Bulgaria.

Tot prin FEDR sunt de platit si cateva proiecte din POS Mediu, insa cea mai mare parte din cele 15,31 milioane euro, cat trebuie rambursate in 2009 pentru acestea, provin din Fondul de Coeziune.

Programul Jeremie este un instrument al UE destinat sprijinirii IMM-urilor pentru accesul la fonduri cu capital de risc, iar Romania are alocate, in cadrul acestei initiative, 100 milioane euro.

Potrivit datelor CE, suma de 116 milioane euro corespunde estimarilor oficiale de plata anuntate de Ministerul Finantelor pentru ansamblul programelor pentru care Romania poate primi fonduri structurale, respectiv mediu, transporturi, dezvoltare regionala, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si asistenta tehnica, in conditiile in care Guvernul Romaniei si-a stabilit ca prioritate pentru acest an absorbtia cat mai multor fonduri comunitare.

Romania a platit contributii de peste 3 miliarde euro in cei trei ani de cand devenit membru al UE si a primit, in schimb, din fondurile post-aderare, 1,8 miliarde euro, ca avans pentru diverse proiecte, insa nu a cheltuit decat o mica parte din acesti bani.

Bruxelles-ul atentioneaza ca solicitarile de plati intermediare sunt destul de mici, printre altele, din cauza birocratiei si a intarzierilor in demararea proiectelor, iar punerea in practica a proiectelor pentru perioada 2007-2013 este in intarziere, mai scrie NewsIn.

Romania va trebui sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 10,2 miliarde euro in perioada 2007-2013, in timp ce fondurile structurale pe care le poate accesa sunt aproape duble, respectiv de 19,67 miliarde euro, potrivit datelor Comisiei Europene.

"Pentru perioada 2007-2013, Romania are alocate 19,67 miliarde euro, din care 19,21 miliarde euro sunt pentru obiectivul Convergenta, iar 460 milioane euro sunt pentru obiectivul de cooperare europeana teritoriala", potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania a Bancii Mondiale, care citeaza date ale Comisiei Europene.

Cofinantarea nationala pentru acestea se cifreaza la 5,53 miliarde euro, ceea ce ridica valoarea finantarilor pentru politici de coeziune pe cei sapte ani la 25,2 miliarde euro.

Pana in prezent, Comisia Europeana a aprobat Romaniei, printre altele, 11 proiecte majore privind protectia mediului, din care 10 pentru apa si canalizare si unul pentru gestionarea deseurilor, a caror valoare se cifreaza la circa 1 miliard euro.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Axa prioritara I - inchisa

Axa prioritara 2 - Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate

Sprijin pentru start-up-urile si spin-off-urile inovative - incepand din 17.03.2008.

Promovarea inovarii - data limita: 4 martie 2009.

Axa prioritara 4 - Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice

Interconectari - incepand cu 01.08.2008.

IMA - data limita - 30.09.2008.

Transport - incepand cu 01.08.2008.

Axa prioritara 1
 • 6 operatiuni lansate
 • 2.624 proiecte depuse
 • un acord semnat, in valoare de 100 mil. euro
 • 147 de proiecte selectate pentru finantare
Axa prioritara 2
 • 6 operatiuni lansate
 • 175 proiecte depuse
 • 88 proiecte selectate si avizate
Axa prioritara 3
 • 62 de proiecte selectate
 • achizitia de terenuri, cladiri, instalatii si echipamente aferente constructiilor
 • brevete, licente si know-how, solutii tehnice nebrevetate, software
 • achizitia de servicii de consultanta
 • instruire specializata pentru personal
 • crearea unei noi unitati de productie sau extinderea unei unitati existente
 • promovare pe noi piete interne si internationale, precum si online
 • infiintarea, modernizarea si acreditarea laboratoarelor de incercari si etalonari
 • implementarea si/sau certificarea sistemului de management al calitatii, sistemelor de management al mediului sau sistemului de management integrat calitate/mediu
 • infiintare si inregistrare de spin-off

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro