Inscrie firma
Newschannel.ro
Calendar Finantari Obiective

Pentru indeplinirea obiectivului global, strategia generala a POS Mediu este elaborata astfel incat sa raspunda urmatoarelor trei directii strategice principale, dintre care:

Imbunatatirea accesului la utilitatile publice si sprijinirea dezvoltarii economice in regiuni sunt doua dintre obiectivele prioritare promovate de POS Mediu. In acest sens, cea mai importanta suma alocata POS Mediu este alocata imbunatatirii sistemelor integrate de apa si management al deseurilor (axele prioritare 1 si 2), prioritati care au o contributie importanta in conformarea cu aquis-ul european.

Imbunatatirea protectiei mediului, prin prevenirea poluarii si a deteriorarii biodiversitatii (axele prioritare 2, 4 si 5). Totodata, POS vizeaza reducerea poluarii mediului/a daunelor din cele mai sensibile zone (incalzire urbana - axa prioritara 3, prevenirea riscurilor naturale - axa prioritara 5) ca parte a strategiilor de investitii pe termen-lung (dupa anul 2013).

Intarirea capacitatii institutionale si de guvernare, in scopul dezvoltarii unei structuri de management eficiente pentru serviciile de mediu. Astfel, POS Mediu isi propune sa creasca eficienta si calitatea sectorului public, prin adoptarea reformelor necesare in sectorul de mediu, precum si imbunatatirea implementarii politicii de coeziune a UE.

In acest context, strategia POS Mediu pentru 2007-2013 se concentreaza pe investitii si servicii colective, necesare pentru cresterea competitivitatii pe termen lung, crearea de noi locuri de munca si pentru o dezvoltare regionala durabila.

Infiintarea unei infrastructuri eficiente de apa si mediu va crea un potential pentru noi locuri de munca, in constructii, servicii si pentru IMM-uri, si va reduce migrarea fortei de munca, oferind astfel populatiei posibilitati de a-si dezvolta afaceri sau de a atrage alti investitori si prin folosirea avantajelor locale competitive.

Obiectivele specifice ale POS Mediu

1. Imbunatatirea calitatii si a accesului la infrastructura de apa si apa uzata, prin asigurarea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare in majoritatea zonelor urbane pana in 2015 si stabilirea structurilor regionale eficiente pentru managementul serviciilor de apa/apa uzata.
2. Dezvoltarea sistemelor durabile de management al deseurilor prin imbunatatirea managementului deseurilor si reducerea numarului de zone poluate istoric in minimum 30 de judete pana in 2015
3. Reducerea impactului negativ asupra mediului si diminuarea schimbarilor climatice cauzate de sistemele de incalzire urbana in cele mai poluate localitati pana in 2015.
4. Protectia si imbunatatirea biodiversitatii si a patrimoniului natural prin sprijinirea managementului ariilor protejate, inclusiv prin implementarea retelei Natura 2000.
5. Reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populatiei, prin implementarea masurilor preventive in cele mai vulnerabile zone pana in 2015.

Potrivit UE, aproximativ 10 milioane de locuitori vor beneficia de pe urma investitiilor realizate prin POS Mediu.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Ministerul Mediului are in pregatire un portofoliu de aproximativ 80 de proiecte majore care vizeaza investitii in infrastructura de apa, deseuri, termoficare si inundatii, cu o valoare de peste 4 mld. euro, aproape 70% din fondurile europene disponibile, din totalul de 5,6 mld. euro alocate imbunatatitii sectorului de mediu in perioada 2007-2013.
Inca de la lansarea programului, in iulie 2007, au primit finantare, prin axa prioritara I, proiecte majore de mediu in valoare de 936 mil. euro pentru lucrari de investitii localizate in Cluj-Salaj (197 mil.euro), Giurgiu (72 mil.euro), Turda-Campia Turzii (80 mil. euro), Calarasi (100 mil.euro), Tulcea (114 mil.euro), Sibiu (90 mil.euro), Teleorman (116 mil.euro), Olt (73 mil.euro) si Gorj (90 mil.euro).

Alte doua proiecte, la Brasov si Bistrita-Nasaud urmeaza sa primeasca aprobare, in valoare de 189 mil. euro si respectiv 43,64 mil. euro.
POS Mediu finanteaza investitii pentru:
  • extinderea si modernizarea infrastructurii de apa: 3,3 mld. euro
  • dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor: 1,2 mld. euro
  • reabilitarea centralelor municipale de termoficare in vederea reducerii poluarii: 458 mil. euro
  • implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii: 215 mil. euro
  • dezvoltarea infrastructurii de prevenire a riscurilor naturale in zonele expuse la risc: 329 mil. euro
  • Asistenta tehnica: 174 mil. euro.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro