Inscrie firma
Newschannel.ro
POR

 

Fondurile alocate prin POR sunt de 4,31 miliarde euro.

"In ceea ce priveste platile efectuate catre beneficiari (prefinantari si rambursari), valoarea totala a acestora este de 704,54 milioane euro, ceea ce reprezinta 18,85% din sumele alocate de UE pentru perioada 2007-2013 prin POR. Astfel, AMPOR din cadrul MDRT este prima Autoritate de Management din Romania din punctul de vedere al ratei de contractare si al platilor efectuate", se arata intr-un comunicat emis luni de MDRT.

Altfel, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, se va intalni marti, la Bruxelles, cu vicepresedintele Comisiei Europene, comisar european pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Tajani, precum si cu Johannes Hahn (comisiar european pentru politica regionala).

 

Totodata, secretarul de stat din MDRT, Razvan Murgeanu, va sustine marti o prezentare in fata Comisiei REGI din Parlamentul European privind stadiul implementarii Programului Operational Regional (POR) in Romania. Intalnirile se inscriu in seria de actiuni initiate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in vederea intaririi dialogului cu Comisia Europeana.

Programul Operational Regional din Romania este finantat prin unul dintre Fondurile Structurale ale Uniunii Europene - Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Acesta sprijina regiunile UE care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana.

Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,3 miliarde euro in primii sapte ani dupa aderare (2007-2013). Finantarea UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR. Restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%). Distributia fondurilor se realizeaza pe axele prioritare ale Programului Operational Regional. Fiecare axa prioritara are alocat un anumit buget si cuprinde un numar de domenii cheie de interventie care urmaresc realizarea unor obiective de dezvoltare.

Solicitantii de fonduri pot fi autoritatile administratiei publice (primarii, consilii locale, consilii judetene), institutiile publice, cum ar fi cele de sanatate, institutiile academice, serviciile de interventie in situatii de urgenta, organizatiile neguvernamentale (ONG-uri), dar si companiile private, in special IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) si microintreprinderile.

Axa prioritara 1 priveste sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere (are 30% din bugetul alocat POR), Axa 2 este pentru imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport (are 20,35% din bugetul alocat POR), Axa 3 se refera la imbunatatirea infrastructurii sociale (are alocat 15% din bugetul POR), in timp ce Axa prioritara 4 sprijina dezvoltarea mediului de afaceri regional si local (17% din bugetul alocat POR), iar Axa prioritara 5 este dedicata dezvoltarii durabile si promovarii turismului (15% din bugetul alocat POR).

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: Cofinantari
Alte subiecte: Programul Operational Regional por

0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

desfasurarea de activitati economice incluse in clasificarea indicata de Ghidul Solicitantului

sa nu existe obligatii neonorate conform legislatiei nationale (contracte de munca si asigurari sociale, taxe nationale si locale, siguranta la locul de munca, reguli privind protectia mediului)

sa nu fie in situatie de faliment sau lichidare

sa nu existe datorii publice restante (mai mult de 60 zile)

minimum 1 sau 2 ani de activitate economica si profit operational in ultimii 1 sau 2 ani financiari

Cerere de credit

Studiu de fezabilitate

Documente de confirmare a cofinantarii

Documente contabile ale firmei

Adeverinta privind datoriile solicitantului la bugetul de stat, eliberata de Administratia Financiara

Titlul de proprietate/Actul de concesiune

Cazierul fiscal al persoanei autorizate sa depuna Cererea de Finantare si al persoanei responsabile de proiect

BRD:
Finantare de pana la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente contributiei proprii (IMM Investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea grantului UE obtinut (IMM Suport)
Finantare de pana la 75% din valoarea totala a cheltuielilor ne-eligibile aferente proiectului (EUROBRD IMM pe termen scurt sau mediu)
Finantare adaptata necesitatilor clientului. (linie de credit)

CEC Bank
Finantare de pana la 100% din valoarea totala a proiectului de investitie (linie de credit si credit de investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea fondurilor europene nerambursabile (grantului)

Raiffeisen Bank
Finantare de pana la 70% din valoarea totala a proiectului, inclusiv TVA.

Bancpost:
Finantare de pana la 100% din valoarea proiectului de investitie

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro