Inscrie firma
Newschannel.ro

1. Ce sunt fondurile europene?

Fondurile europene post aderare sunt instrumentele financiare acordate in virtutea criteriului de convergenta, criteriu ce prevedere eliminarea decalajelor dintre regiunile tarii, armonizarea cu standardele europene din punct de vedere economic si social precum si imbunatatirea calitatii vietii si a naturii. Romania beneficiaza de fonduri structurale in valoare de aproape 28 de miliarde de euro, bani ce vor fi accesati in perioada 2007-2013. Fondurile europene au fost alocate pentru resuscitarea unor domenii precum: cresterea economica si sectorul IMM, transporturile, dezvoltarea urbana, protectia mediului, ocuparea si formarea profesionala, educatia si egalitatea de gen. Banii vor fi cheltuiti prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.

2. Pot sa obtin fonduri europene daca firma nu a inregistrat profit anul precedent?


Este obligatoriu pentru o societate comerciala din mediul urban sa fi inregistrat profit din exploatare, in anul precedent, pentru a putea accesa fonduri europene. Exista insa si exceptii pentru anumite proiecte care se incadreaza in Programul National de Dezvoltare Rurala. Banii pot fi accesati si de persoane fizice, cu angajamentul ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microintreprindere sau ca microintreprindere infiintata in anul in curs.

3. Sunt finantabile activitatile din domeniul comertului?

In general, proiectele care vizeaza o activitate cu un cod CAEN din domeniul comertului nu sunt finantabile. Firmele din domeniul comertului pot primi finantare nerambursabila numai pentru activitati conexe, precum activitatea de intretinere si reparatie a autovehiculelor, achizitie sisteme ERP, etc.

4. Pot beneficia de fonduri europene daca nu am firma?


Da, dar numai pentru proiecte implementate in mediul rural, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole“ care are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare. Printre obiectivele specifice se regasesc dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile, adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare, cresterea veniturilor exploatatiilor agricole, etc. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 121 sunt fermierii, persoane fizice sau juridice, care practica in principal activitati agricole, a caror exploatatie este situata pe teritoriul tarii si care este inregistrata in Registrul fermelor sau Registrul agricol. Un proiect trebuie sa respecte conformitatea cu obiectivul general al Masurii si cu cel putin unul dintre obiectivele specifice. El  trebuie sa fie in acord cu potentialul agricol al zonei si sa demonstreze imbunatatirea performantei generale a exploatatiei agricole.

Pentru mediul urban, trebuie sa detineti o societate comerciala, care sa aiba un an fiscal incheiat.

5. Cine este beneficiarul eligibil?

Un beneficiar eligibil trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate stabilite in Programul Complement pentru fiecare domeniu major de interventie (Programele Complement trebuie prezentate pe paginile de internet ale ministerelor in care se afla Autoritatile de Management). Acesta trebuie sa respecte eventualele cerinte specifice stabilite de Autoritatea de Management la momentul lansarii „cererii de proiecte”, precum si in Ghidul Solicitantului. De asemenea, trebuie sa aiba o forma de organizare conforma legislatiei romane si sa fie inregistrat in Romania.

6. Ce cofinantare iti trebuie ca sa faci un proiect cu fonduri structurale?

Din costul total al proiectului, beneficiarul trebuie sa acopere cheltuielile neeligibile, precum si cofinantarea. Cofinantarea poate fi reprezentata si de contributia in natura a beneficiarului, asa cum este prezentata in Manualul privind eligibilitatea cheltuielilor si in Ghidul Solicitantului. De asemenea, cheltuielile eligibile pentru fiecare proiect in parte vor fi stabilite de catre Autoritatile de Management in conformitate cu regulile nationale de eligibilitate. Astfel, in momentul lansarii unei „cereri de proiecte”, Autoritatea de Management va face cunoscuta si lista cu cheltuielile eligibile pentru acele proiecte.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
26 comentarii

Mircea S. 15.04.2009
1
inca o intrebare
Pot sa iau fonduri daca am datorii la stat? Bine, nu am datorii mari, insa tot sunt acolo cateva milioane. Multumesc.
Rares 18.04.2009
2
fonduri
nu cred ca notiunea de \"fonduri europene\" e una si acelasi lucru cu \"fonduri structurale\". \"fonduri europene\" e un concept mai larg, in cadrul caruia intra fondurile structurale (FEDR, FSE, etc.), dar si FEADR sau FEP (care nu sunt fonduri structurale)
Razvan Hogea 21.04.2009
3
obtinere fonduri
Sunt administratorul SC Rora Prest SRL ,societate prestari servicii in constructii si sunt interesat daca pot obtine fonduri ptr. achizitionarea de scule si utilaje.Precizez ca soc. este infiintata in 2008 si a obtinut profit in anul precedent
unusuparat 21.04.2009
4
si cu mita cum stam ?
se cere 3000 euro spaga pentru a primi un proiect :)) si asta la br
Mihai 25.04.2009
5
nu e vorba spaga
Nu e vorba de mita, se percep o taxe legale din partea firmelor de consultanta care sunt de fapt ale celor care au implicare in acceptarea sau respingerea proiectelor, deci cine le aproba se alege si cu banii insa asta indirect nu pe fata. Sansele de acceptare a unui proiect fara a apela la o astfel de firma sunt minine iar \"comisionul\" e cam 10.000-12.000 pentru o suma de 100.000 eur. Dar e ceva normal numai un om neancorat in realitate ar crede ca se face ceva important in Romania fara ca cineva sa \"ciupesca\" de acolo.
Cristian Mateescu 27.04.2009
6
eolian
Numele meu este Cristian si detin cateva hectare de pamant in zona Moldova, zona ce a fost declarata excelenta pentru proiectele de mori eoliene...daca organizez un plan de bataie cu toti locuitorii putem obtine fonduri pentru asa ceva?
roxana roman 05.05.2009
7
IMPORTANT
vreau si eu va rog un raspuns cat mai curand la urmatoarea intrebare: \" ce clauze trebuiesc mentionate intr-un statut, atunci cand vrem sa infiintam un O.N.G. ca sa nu avem probleme atunci cand vom vrea sa scriem proiecte?\" Trebuie trecut ceva special???noi vrem sa infiintam o oragnizatie a studentiilor de la ingineria Mediului si ne intereseaza ca pe viitor sa putem realizare si scrie proiecte de mediu, insa nu strim exact cum sta treaba cu finantarea!!!trebuie mentionat ceva legat de aceasta in statut???? Va rog sa-mi raspundeti daca se poate !!!!
Balagel N.T. 24.05.2009
8
asociatie sportiva
Intrebare: cunoasteti modalitatea legala prin care o saociatie sportiva poate acesa fonduri europene nerambursabile in vederea modernizarii/ dezvoltarii unei baze sportive?
olteanu simona 25.09.2009
9
intrebare
As dori un raspuns la urmatoarea intrebare:o persoana fizica autorizata poate accesa de fonduri europene nerambursabile ? As dori sa stiu si conditiile accesarii
Ciobanu Anamaria 02.11.2009
10
plante medicinale
Doresc sa stiu daca pentru cultivarea plantelor medicinale (1 ha),se pot accesa fonduri europene; in ce conditii si cui trebuie sa ma adresez.Multumesc.
Sebastian 24.02.2010
11
Ce trebuie depuse intr-un dosar?
Ce hartii trebuie depuse intr-un dosar?Fac o cerere? scriu ca vreau asta si asta si scriu pretul si dupa aia scriude ce e bine pentru europa daca eu fac aceasta afacere...(?)
opris laura 28.07.2010
12
cabinet medical
Sunt medic, cabinet medical med. fam., in rural, in contract cu casa de asigurarai de sanatate, am cladirea si terenul in proprietatea cabinetului, as dori sa stiu daca beneficiez de bani nerambursabili pt achizitie de aparatura si renovarea cabinetului? Banii se dau la inceperea renovarii respectiv la achizitia aparaturii? Functionez de 10 ani. Imi trebuie bani la inceput , altii decat cei pt proiect?
warry 08.11.2010
13
calificarea somerilor
As dori sa deschid o mica firma pentru recalificarea somerilor.Cui trebuie sa ma adresez pentru a obtine fonduri europene?
bianca 08.01.2011
14
As dori sa imi deschid un SPA
as dori sa deschid o afacere mai exact un SPA, axat atat pe infrumusetare cat si pe recuperare se poate deschide o astfel de afacere accesand fonduri europene?daca da , de unde artrebui sa incep. va multumesc
Georgiana 04.02.2011
15
Accesare fonduri europene pentru plante medicinale
Pot accesa fonduri europene pentru cultivarea plantelor medicinale?Sunt din Pitesti, Arges si as dori sa stiu unde as putea sa ma adresez in orasul meu?Multumesc!
ROMI 04.02.2011
16
PLANTE MEDICINALE
Doresc sa stiu daca pentru cultivarea plantelor medicinale (1 ha),se pot accesa fonduri europene, in ce conditii si cui trebuie sa ma adresez.Deasemenea va rog sa ma informati daca pentru cultivarea acestora se acorda subventii.Multumesc!
SC AGHORA CONSULTING SRL 01.11.2011
17
Accesare fonduri nerambursabile
Buna ziua, referitor la accesarea fondurilor neambursabile pentru o cultura de plante mediciale, mentionez ca aceasta este o investitie eligibila pentru Masura 112 \"Instalarea tinerilor fermieri\", a carei lansare se preconizeaza pentru perioada 28.10.2011 - 13.01.2012, precum si pentru Masura 121 \"Modernizarea exploatatiilor agricole\". Insa suprafata de 1 ha este prea mica pentru as fi eligibil pe oricare din Masurile mai sus amintite. Pentru relatii suplimentare ma puteti contacta prin e-mail: office@aghoraconsulting.ro.
ella 13.01.2012
18
pndr 141
Se poate depune un proiect pe masura 141 din cadrul PNDR, avand ca obiectiv modernizare livezi, daca am intrat in proprietatea acestora in anul in care doresc depunerea propiectului?Multumesc anticipat!
Simona 22.01.2012
19
SIMO08
Buna ziua! ma intereseaza sa stiu daca pot beneficia de fonduri europene pt infiintarea unui service auto. Multumesc!
claudiu 09.04.2012
20
servis auto
Buna ziua Asi vrea sa stiu daca pot beneficia de fonduri europene pentru inifintarea unui servis auto.Ce trebuie sa detin ?
Ionut Duruinu 20.07.2012
21
Buna ziua,
Pentru a verifica daca sunt disponibile linii de finantare pentru un anumit domeniu de activitate va rog sa-mi trimiteti un e-mail la adresa contact@legalzoom.ro / ionut.duruinu@yahoo.com in care sa-mi oferiti numele dvs complet si un numar de telefon de contact. Ulterior, va voi trimite un chestionar pe care va trebui sa-l completati si veti primi un raspuns.
VRABIE DANIELA 02.08.2012
22
intrebare
buna ziua , as vrea sa -mi deschid un magazin alimentar ,vreau sa stiu daca ptr. aceasta activitate pot beneficia de aceste fonduri ? daca nu atunci as vrea sa stiu care sunt activitatile in care pot accesa fonduri nerambursabile .va multumesc ,va doresc o zi buna .
Daniel 09.12.2012
23
Fonduri!
Buna ziua! As vrea sa stiu daca o persoana poate accesa doua fonduri europene? Multumesc!
Linca 27.04.2013
24
Fonduri europene, pentru cresterea epurilor de carne si constructia unui abator.
Intrebare. Cu pot obtine fonduri europene nerambursabile petru cresterea iepurilor de carne si abatorizare, ca persoana fizica.
lacramioara 11.02.2014
25
accesare fonduri europene pentru lavanda
As dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru lavanda sau plante medicinale si daca da in ce conditii
ivanov 11.09.2014
26
fonduri europene pentru infiintarea unui adapost privat de caini
As dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru infiintarea unui adapost de caini, am firma, am terenul in ilfov, chiar as putea angaja persoane defavorizate. Astept indrumarea dv.


Comenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Fondurile structurale, alimentate prin bugetul Uniunii Europene, pot fi accesate in perioada 2007 - 2013, termenul de depunere a dosarelor variind de la un program operational la altul.
Romania a beneficiat de fonduri europene de preaderare prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, cele trei instrumente de finantare insumand 6,8 miliarde euro.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, tara noastra poate sa beneficieze de fonduri structurale in valoare de aproape 28 de miliarde de euro, bani ce vor fi accesati pana in 2013.

Banii vor fi cheltuiti prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.
Fondurile structurale sunt acordate in virtutea criteriului de convergenta, criteriu ce prevede eliminarea decalajelor existente intre regiunile tarii, armonizarea cu standardele europene din punct de vedere economic si social, imbunatatirea calitatii vietii si a naturii.

Fondurile europene sunt destinate pentru resuscitarea unor domenii semnificative pentru dezvoltare, precum: cresterea economica si sectorul IMM, transporturile, dezvoltarea rurala, protectia mediului, ocuparea si formarea profesionala profesionala, educatia si egalitatea de gen.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro