Inscrie firma
Newschannel.ro

"La cum se deruleaza fondurile acum este firesc ca 50% din companii sa nu vrea sa auda de investitii prin fonduri europene. Peste 50% din companiile cu care am discutat au nevoi de investitii intre 20.000 si 70.000 euro. Eu ca si companie de consultanta nu le recomand sa intre intr-un proces atat de complex cum este realizarea unui dosar, deoarece costurile aferente (proiectare, consultanta), stufosenia actelor, timpul pierdut si consumul nervos nu merita pentru un grant, fie el chiar si 50.000 euro", a declarat Marian Dobrila, director executiv al Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene.

In ecuatie sunt incluse si bancile care "finanteaza afacerile mici doar la nivel declarativ". Previziunile sunt sumbre, specialistul consultat de NewsChannel.ro declarand ca "in 2009, doar o companie din 100 a accesat un credit de investitie de la banca, din cauza conditiilor extrem de dure de acordare".

Si tipul de investitie ridica semne de intrebare, in conditiile in care firmele sunt interesate de proiecte care pot fi implementate intr-un timp foarte scurt. "Din restul de 50%, majoritatea au planuri investitionale pe termen scurt si vor sa-si realizeze investitiile in termen de 1-3 luni, pentru a fructifica o oportunitate de moment. Eu unul nu am avut nicio investitie care sa fie implementata mai devreme de 8 luni de la momentul semnarii contractului de consultanta, deci fondurile europene nu sunt potrivite pentru acest tip de investitori", a precizat specialistul consultat de NewsChannel.ro.

Acesta a precizat ca pentru beneficiarii privati FEADR, care reprezinta aproape jumatate din potentialii beneficiari privati de fonduri europene, nu s-a lansat nicio masura de finantare in 2009. "Am o companie mica cu care am semnat contractul in februarie 2008, o sa-i depun probabil dosarul in septembrie si va fi finantata anul viitor in martie. Va dati seama despre ce timpi vorbim si ce inseamna asta pentru investitorul care are contracte in crestere si trebuie sa satisfaca imediat anumite comenzi", a mai spus Dobrila.

Ce trebuie facut pentru a incuraja accesarea de fonduri europene?

Marian Dobrila crede ca ca efortul trebuie indreptat catre adaptarea fondurilor europene nevoilor companiilor romanesti, printr-o gestiune mai aproape de realitatile economice de la noi. Acesta propune cinci masuri care ar ajuta firmele sa obtina mai usor banii europeni.

1. Acceptarea pentru toate investitiile a contractelor de comodat si inchiriere incheiate de beneficiar, contracte care sa garanteze dreptul de utilizator al beneficiarului asupra locatiei investitiei. In prezent,  pe o parte din programe se accepta doar concesiunea si proprietatea.

2. Acceptarea gajarii sau ipotecarii de catre beneficiar a bunurilor rezultate din investitie. Beneficiarul este pus in imposibilitatea de a garanta proiectul de investitii din cauza lipsei generalizate a garantiilor.

3. Stabilirea unui calendar clar de lansare a sesiunilor de proiecte, unor termene precise si rezonabile (1 luna sau 2 luni) de evaluare a dosarelor si publicare a rezultatelor evaluarii si rezultatelor contestatiilor si monitorizarea acestor termene de catre Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structulare. La pachet trebuie sa vina tragerea la raspundere a managerilor publici pentru nerespectarea termenelor si a calendarului, nerespectare care la ora actuala e practica generalizata.

4. Finantarea diferentelor de curs valutar pentru proiectele care intre data depunerii si data aprobarii au suferit din cauza evolutiei nefavorabile a cursului de schimb.

5. Publicarea spre consultare a ghidurilor cu 2 luni inainte de lansarea masurilor. Astazi se practica publicarea astazi si lansarea maine, iar daca cineva are de rezolvat vreo problema la un dosar la care munceste de 6 luni de zile, de obicei nu-i ajunge timpul si trebuie sa apeleze la o serie de practici de urgenta pe care nu vrau sa le detaliez.

"Cu o astfel de gestiune iresponsabila a fondurilor europene, absorbtia nu va depasi niciodata cateva sute de milioane de euro pe an, in conditiile in care Romania plateste 1 miliard si peste deeuro, indiferent de absorbtie. AStfel, in loc sa fie un balon de oxigen, fondurile europene sunt un balon de dioxid de carbon", a conchis director executiv al Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Fondurile structurale, alimentate prin bugetul Uniunii Europene, pot fi accesate in perioada 2007 - 2013, termenul de depunere a dosarelor variind de la un program operational la altul.
Romania a beneficiat de fonduri europene de preaderare prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, cele trei instrumente de finantare insumand 6,8 miliarde euro.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, tara noastra poate sa beneficieze de fonduri structurale in valoare de aproape 28 de miliarde de euro, bani ce vor fi accesati pana in 2013.

Banii vor fi cheltuiti prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.
Fondurile structurale sunt acordate in virtutea criteriului de convergenta, criteriu ce prevede eliminarea decalajelor existente intre regiunile tarii, armonizarea cu standardele europene din punct de vedere economic si social, imbunatatirea calitatii vietii si a naturii.

Fondurile europene sunt destinate pentru resuscitarea unor domenii semnificative pentru dezvoltare, precum: cresterea economica si sectorul IMM, transporturile, dezvoltarea rurala, protectia mediului, ocuparea si formarea profesionala profesionala, educatia si egalitatea de gen.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro