Inscrie firma
Newschannel.ro

Intr-un context economic dificil care se prefigureaza pentru anii 2009-2010, FNIMM S.A.-IFN a intreprins urmatoarele actiuni principale pentru sprijinirea finantarii IMM: majorarea procentului de garantare la 80% pentru toate tipurile de finantari acordate de banci  IMM-urilor si simplificarea documentatiei solicitate (bancii) pentru emiterea garantiei reducerea termenului mediu de acordare a garantiei la 3 zile lucratoare.

Alte actiuni menite sa spijine IMM-urie sunt emiterea, la solicitarea bancii, sau a IMM inainte de depunerea documentatiei de credit la banca, a Angajamentului de garantare, document care atesta capacitatea de garantare  a IMM de catre Fond, garantarea creditelor de refinantare si a celor restructurate ca urmare a deprecierii pietei imobiliare si/sau a evolutiei cursului valutar,  garantarea creditelor pentru plata datoriilor la bugetul de stat, a creditelor pentru IMM-urilor care acceseaza programele MIMMCMA finantate de la bugetul de stat, cogarantarea, impreuna cu Eximbank, in procent de pana la 100%, a creditelor IMM-urilor pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene si a creditelor bancare destinate domeniilor prioritare.

Contributia  FNIMM in sustinerea dezvoltarii mediului de afaceri  exprimat ca raport intre IMM care au beneficiat de garantia Fondului si numarul IMM care au accesat credite bancare (estimat din surse BNR la cca 15%  din total IMM active), a crescut de la 0,6% in anul 2004 la peste 8% in anul 2008. Ritmul anual de crestere a  valorii  garantiilor acordate  s-a dublat an de an  incepand cu anul 2005, ajungand la finele anului 2008 la nivelul  mediu realizat pe plan European (ca pondere a creditelor IMM cu garantii in total credite IMM).

Securizarea garantiilor acordate de catre Fondurile de garantare prin contragarantarea acestora, de catre o institutie specializata, va conduce la cresterea semnificativa a numarului de intreprinderi mici si mijlocii asistate, clienti ai bancilor. Conform evaluarilor bazate pe practicile internationale, preluarea unei parti din riscul fondurilor de garantare prin contragarantare, poate multiplica de circa 4,5 ori capacitatea acestora de a acorda noi garantii, volumul creditelor asistate si numarul de intreprinderi mici si mijlocii beneficiare crescand de circa 10-12 ori, fata de situatia absentei unui sistem de garantare pe model European, ce include si o schema de contragarantare.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Lansare: decembrie 2001. Crearea Fondului de Contragarantare va majora de patru ori capacitatea de asigurare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, marind astfel si numarul IMM-urilor care vor accesa credite.
Activitatea de garantareEstimat 2008
Numar de garantii acordate2.300
Valoare totala garantii acordate - mil. lei870
Valoare totala credite bancare acordate cu garantii FNIMM - mil. lei1.729
Fondul National pentru Garantarea Creditelor IMM-urilor garanteaza credite, cofinantare bancara pentru accesare de fonduri europene, scrisori de garantie bancara, alte instrumente de finantare acordate sau convenite de catre banca cu beneficiarul IMM.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro