Inscrie firma
Newschannel.ro

 

Parlamentul European a adoptat miercuri prin vot Raportul anual 2009 privind protectia intereselor financiare

 ale Uniunii Europene - Lupta impotriva fraudei.

 

Legislativul european a adoptat, in fapt, o rezolutie elaborata de Catalin Sorin Ivan (eurodeputat socialist roman), in reactie la raportul anual al Comisiei din 2009 privind protectia intereselor financiare Si lupta impotriva fraudei. 655 de deputati au votat pentru, trei impotriva Si 18 s-au abtinut.

Parlamentul invita Comisia sa iSi exercite responsabilitatea de a garanta respectarea de catre statele membre a obligatiilor lor de raportare in vederea furnizarii unor date fiabile Si comparabile referitoare la nereguli Si la fraude, chiar daca acest lucru necesita modificarea de catre Comisie a sistemului de sanctiuni pentru nerespectarea acestor obligatii de raportare.

Similar cu raportul privind descarcarea de gestiune, Parlamentul subliniaza necesitatea implicarii politicienilor nationali de a-Si asuma responsabilitatea politica cu privire la modul in care fondurile UE sunt utilizate de catre autoritatile nationale, care se ridica la aproximativ 80% din cheltuielile UE.

Deputatii sunt preocupati de cuantumul fraudei in comparatie cu neregulile din sectorul de resurse proprii pentru statele membre Austria, Spania, Italia, Romania Si Slovacia, intrucat frauda constituie peste jumatate din cuantumul total al neregulilor in fiecare stat membru.

Regretand deficientele in ceea ce priveSte supravegherea vamala nationala, deputatii solicita consolidarea sistemelor de supraveghere vamala. Nivelul fraudelor asociate cu marfurile importate din China reprezinta, de asemenea, o cauza de profunda ingrijorare.

Deputatii solicita Comisiei, agentiilor competente ale Uniunii Si statelor membre sa ia masuri Si sa furnizeze resursele necesare pentru a se asigura ca fondurile UE nu sunt afectate de coruptie, sa adopte sanctiuni descurajatoare in cazuri de coruptie Si de frauda, sa accelereze confiscarea bunurilor implicate in cazuri de frauda, de evaziune fiscala Si in infractiuni legate de spalarea banilor.

Monica Macovei, raportor din partea grupului Partidului Popular European (PPE), a aratat ca CE nu a furnizat informatii si cifre, astfel incat nu exista o imagine clara a fraudei in raport cu fondurile europene, la nivelul statelor membre. De asemenea, nu trebuie sa amestecam "frauda" cu "iregularitatile" sau "erorile", pentru ca exista riscul sa nu mai identificam si pedepsim frauda, a atras atentia Macovei. Raportul de anul viitor al Comisiei trebuie sa prevada cifre exacte, bazate pe aceasta distinctie, a spus Macovei.

Europarlamentarul PPE s-a referit si la achizitiile publice, domeniul cu cel mai mare risc de frauda si coruptie. "Cerem Comisiei sa aplice sisteme uniforme de achizitii, conditii clare de participare la achizitii publice, transparenta in criterii si decizii. Reforma regulilor de achizitii publice trebuie finalizata de catre  Comisie si Consiliu, cu consultarea Parlamentului", a opinat Macovei.

Transparenta datelor privind benficiarii fondurilor europene a fost a treia prioritate mentionata de Monica Macovei. "E nevoie de informatie transparenta, accesibila  intr-un punct unic: un site care sa publice date cu privire la toti beneficiarii fondurilor UE, pe baza unor categorii standard de informatii furnizate de statele membre, in cel putin una din limbile de lucru ale Uniunii. Altfel, ne vom pierde intr-o multime de informatii care nu vor oferi nici un tablou general, nici transparenta", a subliniat Monica Macovei, membra a Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri

 Interne (LIBE) si a Comisiei pentru Control Bugetar (CONT)

 

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: SFATURI
Alte subiecte:

0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Fondurile structurale, alimentate prin bugetul Uniunii Europene, pot fi accesate in perioada 2007 - 2013, termenul de depunere a dosarelor variind de la un program operational la altul.
Romania a beneficiat de fonduri europene de preaderare prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, cele trei instrumente de finantare insumand 6,8 miliarde euro.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, tara noastra poate sa beneficieze de fonduri structurale in valoare de aproape 28 de miliarde de euro, bani ce vor fi accesati pana in 2013.

Banii vor fi cheltuiti prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.
Fondurile structurale sunt acordate in virtutea criteriului de convergenta, criteriu ce prevede eliminarea decalajelor existente intre regiunile tarii, armonizarea cu standardele europene din punct de vedere economic si social, imbunatatirea calitatii vietii si a naturii.

Fondurile europene sunt destinate pentru resuscitarea unor domenii semnificative pentru dezvoltare, precum: cresterea economica si sectorul IMM, transporturile, dezvoltarea rurala, protectia mediului, ocuparea si formarea profesionala profesionala, educatia si egalitatea de gen.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro