Inscrie firma
Newschannel.ro

 

"Pentru perioada 2007-2013 Romania va beneficia de aproximativ 19,21 miliarde euro din fondurile structurale si de coeziune (Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) si Fondul Social European (FSE). In ultima perioada opozitia profita de o slaba informare a cetatenilor in acest domeniu si prezinta statistici eronate pe care le interpreteaza fara a explica cum stau lucrurile in realitate", acuza democrat-liberalii din PE, printr-un comunicat de presa remis NewsIn.

Mai concret, PDL reactioneaza fata de o declaratie a Ramonei Manescu, europarlamentar PNL, care duminica a "dezinformat cetatenii romani printr-o conferinta de presa la care a participat impreuna cu Crin Antonescu".

"Aceasta  afirma ca Romania a folosit numai 3% din totalul fondurilor aflate la dispozitia sa si acuza autoritatile statului ca au inventat intentionat proceduri greoaie de accesare si ghiduri ale solicitantului foarte complicate astfel incat fondurile comunitare sa nu fie accesate. In realitate, la sfarsitul lunii martie 2011, conform Guvernului, Romania a efectuat plati din cadrul Fondurilor Structurale si de Coeziune in valoare de 9,4 miliarde de lei (2,25 miliarde euro), adica aproximativ 11% din totalul fondurilor alocate pentru intreaga perioada 2007-2013, nicidecum 3% cum sustine deputatul liberal. Daca ne gandim la ciclul de viata al unui proiect, care este de aproximativ 3 ani si jumatate, si scadem alocarile financiare pentru anii 2011, 2012 si 2013, in valoare de 10,5 miliarde de euro vom constata ca din fondurile disponibile pentru primii patru ani ai perioadei de programare, de 8,7 miliarde de euro, tara noastra a absorbit aproximativ 25%", transmit reprezentantii PDL in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a PE.

Masurile luate in ultima perioada au condus la cresterea ratei de absorbtie si, in viitorul apropiat, pe masura ce vor fi depuse si acceptate cererile de rambursare, se va vedea acest lucru si in statistici. Programele pentru perioada 2007-2013 s-au lansat cu succes, dar se afla inca in stadii timpurii de finantare. Aceasta situatie se va schimba in runda de raportare strategica 2012, cand se asteapta progrese semnificative din partea tuturor statelor membre, mai informeaza democrat-liberalii.

Privitor la declaratiile Ramonei Manescu, europarlamentarul Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala, considera ca "este o incercare de a prezenta intr-un mod eronat atat situatia existenta la nivel national cat si competentele Parlamentului European". El o acuza pe liberala ca prin statisticile si afirmatiile exprimate a dat dovada de "lacune in cunostintele referitoare la procedurile interne ale acestui for legislativ" si  "dezinformat in mod intentionat cetatenii in scop electoral".

"Legislativul european nu poate obliga autoritatilor romane sa modifice modalitatile de accesare a banilor europeni si de asemenea sa renunte la unele criterii impuse solicitantilor, aceasta fiind responsabilitatea statelor membre", continua Luhan, care crede ca nu trebuie uitat "faptul ca programele operationale si normele lor de aplicare au fost elaborate atunci cand la guvernare se aflau chiar liberalii", iar "incompetenta acestora a dus la intarzierea nejustificata a publicarii acestor documente si a generat in lant, o serie de probleme grave, in unele domenii pierzandu-se mai mult de un an din perioada de programare".

Iosif Matula, membru in aceeasi comisie a Parlamentului European, a declarat: "Facand abstractie de faptul ca exista multe ghiduri ale solicitantului, corespunzatoare axelor programelor operationale, dumneaei nu cunoaste procedura prin care au fost aprobate aceste ghiduri, in marea majoritate de catre guvernarea liberala din perioada 2007-2008. Si uita sa ne spuna ca in acesti primi doi ani de dupa aderare, in perioada guvernarii liberale, rata absorbtiei a fost aproape zero, in timp ce numai in ultimele 8 luni au fost efectuate plati in valoare de aproape 1,2 miliarde euro bani europeni, fara a mai adauga platile la zi de 2,5 miliarde euro (24,2% rata de absorbtie) din agricultura. Sigur, rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania trebuie sa creasca in continuare, dar nici nu putem neglija faptul ca cele 5446 proiecte cu contracte/decizii de finantare la 31.03.2011, acopera peste 14 miliarde euro. Si toate acestea s-au petrecut in special in ultimele luni, in guvernarea Boc, chiar pe fondul crizei".

In ceea ce priveste alocarea fondurilor pe criterii politice, acest lucru este contrazis de statisticile pe regiuni, de unde se poate observa o repartitie uniforma a fondurilor europene indiferent de culoarea politica a liderilor regionali sau locali, se mai arata in comunicatul celor de la PDL.

Puterea mai acuza opozitia de "patarea imaginii Romaniei la nivel international". "Populismul si dorinta unora de a lovi partidul aflat la guvernare au pus Romania intr-o lumina nefavorabila in ultima perioada. Prin interventiile la Bruxelles, unii membrii ai opozitiei aduc in mod repetat acuzatii nefondate si nedovedite institutiilor statului. Nu ne mai mira nimic, daca evocam recentul episod cand lideri ai unor partide din opozitie au facut lobby in Parlamentul European pentru ca Romania sa nu fie primita in Spatiul Schengen", conchid democrat-liberalii.

Europarlamentarul Ramona Manescu va solicita ca membrii Comisiei de dezvoltare regionala din Parlamentul European sa demareze procedurile prin care PE sa oblige Romania sa modificie criteriile de acordare a fondurilor europene pentru cresterea gradului de absorbtie.

Manescu a spus ca nivelul de 3% al platilor la beneficiari din totalul fondurilor europene alocate Romaniei este un lucru "deosebit de ingrijorator, deoarece creeaza premisele ca Romania sa piarda banii pentru perioada urmatoare de programare, 2014-2020, si ca toatele statele membre sa piarda fonduri alocate prin politica de coeziune a UE".

Acesta a afirmat ca refuzul autoritatilor romane de a simplifica procedurile de accesare si utilizare a fondurilor europene face necesara o masura coercitiva din partea PE, singurul for care poate obliga statul roman sa renunte la criteriile suplimentare pe care autoritatile centrale si locale romanesti le-au introdus. "Voi propune in Comisia de dezvoltare regionala a PE ca Romania sa fie obligata, printr-o masura exceptionala, sa ia masuri privind rezolvarea acestei probleme", a anuntat Manescu precizand ca o prima discutie in Comisia pentru dezvoltare regionala va avea loc pe 12 aprilie.

Una dintre masurile la care Manescu considera ca statul roman ar trebui sa fie obligat sa le ia ar fi simplificarea ghidului general si a ghidului solicitantului. "Am sa cer ca acest ghid sa curpinda doar criteriile impuse de UE, asa cum se intampla in toate statele membre si sa eliminam din ghid toate cerintele aberante impuse de statul roman care nu fac decat sa blocheze accesul beneficiarilor la resurse", a spus europarlamentarul PNL.

In al doilea rand, se doreste standardizarea procedurilor de achizitii publice astfel incat caietele de sarcini sa nu fie intocmite intr-o maniera care sa favorizeze ab initio o anumita firma. O alta masura ar fi ca Romania sa renunte la aplicare procedurilor de achizitie publica IMM-urilor, pentru a stimula acest sector, pe modelul celorlalte state europene.

De asemenea, consultanta tehnica a CE ar putea deveni obligatorie. "Vrem sa impunem Romaniei sa accepte ca la fiecare autoritate de management sa existe un expert de la CE care sa monitorizeze si sa ofere asistenta si consultanta tehnica functionarilor in implementarea proiectelor si trei experti de la comisie care sa supervizeze activitatea de la nivelul grupului de lucru al Guvernului", a mai spus Ramona Manescu.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: Bani de la stat
Alte subiecte:

0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Fondurile structurale, alimentate prin bugetul Uniunii Europene, pot fi accesate in perioada 2007 - 2013, termenul de depunere a dosarelor variind de la un program operational la altul.
Romania a beneficiat de fonduri europene de preaderare prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, cele trei instrumente de finantare insumand 6,8 miliarde euro.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, tara noastra poate sa beneficieze de fonduri structurale in valoare de aproape 28 de miliarde de euro, bani ce vor fi accesati pana in 2013.

Banii vor fi cheltuiti prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.
Fondurile structurale sunt acordate in virtutea criteriului de convergenta, criteriu ce prevede eliminarea decalajelor existente intre regiunile tarii, armonizarea cu standardele europene din punct de vedere economic si social, imbunatatirea calitatii vietii si a naturii.

Fondurile europene sunt destinate pentru resuscitarea unor domenii semnificative pentru dezvoltare, precum: cresterea economica si sectorul IMM, transporturile, dezvoltarea rurala, protectia mediului, ocuparea si formarea profesionala profesionala, educatia si egalitatea de gen.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro