Inscrie firma
Newschannel.ro
POR

Astfel, beneficiarul are nevoie de resurse pentru prefinantarea costurilor. In al doilea rand, banii europeni acopera doar o parte din cheltuilile eligibile ale proiectului. Deci, solicitantul fondurilor europene va avea nevoie de resurse atat pentru cofinantarea proiectului, cat si pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile.

Si sa nu uitam ca oricand pot aparea costuri neprevazute. Beneficiarul trebuie sa stie de la bun inceput ca orice proiect cu fonduri europene presupune si aportul propriu. Pe langa banii europeni, orice idee de afaceri trebuie sustinuta cu resurse proprii, din sponsorizari sau din imprumutate de la banca.

Imprumut pentru cofinantare

Si cand nu ai resurse si nu reusesti sa obtii nici sponsorizari, iei in calcul ultima varianta: banca. Institutiile de credit au intuit de la bun inceput potentialul finantarii acestui segment si au lansat produse specifice sau chiar si-au creat departamente specializate in cofinantare.

Mai multe banci de pe piata romaneasca ofera finantari pentru proiectele cu fonduri europene. Creditele sunt acordate in lei sau in euro, pe o perioada de maximum 15 ani, si pot finanta, in unele cazuri, chiar 100% din valoarea proiectului.

Aproape toate bancile acorda solicitantilor de astfel de finantari perioada de gratie, cuprinsa intre 12 si 36 de luni. Sunt acceptate garantii imobiliare sau reale si, in unele cazuri, garantii emise de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Ce criterii trebuie sa indeplineasca imprumutul bancar?

Produsele de finantare ar trebui sa fie mai complexe, iar pentru a avea o adresabilitate deplina, trebuie sa cuprinda trei componente. Pentru inceput, beneficiarul are nevoie de un credit de investitii care sa acopere necesarul de cofinantare al proiectului, cheltuielile neeligibile si costurile neprevazute, cum ar fi cele de risc valutar.

Tocmai de aceea este bine ca produsul de finantare sa cuprinda si un credit-punte care sa acopere deficitul de cash-flow intre momentul aplicarii pentru un dosar de plata si cel al incasarii efective. De asemenea, este necesar un credit operational pentru acoperirea costurilor primului ciclu de productie. „Recomand beneficiarilor sa negocieze toate cele trei componente de la bun inceput”, atrage atentia Lucutar.  ;

Criza financiara pune creditarea sub semnul intrebarii

Blocajul de pe piata creditului este cea mai grava problema cu care se confrunta, in prezent, potentialii beneficiari. "Atat proiectele depuse, cat si cele in curs de pregatire au sanse foarte mici sa-si asigure cofinantarea din alte surse decat fondurile proprii sau sponsorizari", atrage atentia Florin Ilie, expert in fonduri europene, citat de Adevarul. Exista posibilitatea ca cei care primesc raspuns pozitiv la cererea de finantare sa fie obligati sa renunte la fondurile europene. Primele cazuri au aparut deja.

Banci care acorda cofinantare

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: Cofinantari
Alte subiecte: Fonduri Europene credit bancar Creditare cofinantare

0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

desfasurarea de activitati economice incluse in clasificarea indicata de Ghidul Solicitantului

sa nu existe obligatii neonorate conform legislatiei nationale (contracte de munca si asigurari sociale, taxe nationale si locale, siguranta la locul de munca, reguli privind protectia mediului)

sa nu fie in situatie de faliment sau lichidare

sa nu existe datorii publice restante (mai mult de 60 zile)

minimum 1 sau 2 ani de activitate economica si profit operational in ultimii 1 sau 2 ani financiari

Cerere de credit

Studiu de fezabilitate

Documente de confirmare a cofinantarii

Documente contabile ale firmei

Adeverinta privind datoriile solicitantului la bugetul de stat, eliberata de Administratia Financiara

Titlul de proprietate/Actul de concesiune

Cazierul fiscal al persoanei autorizate sa depuna Cererea de Finantare si al persoanei responsabile de proiect

BRD:
Finantare de pana la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente contributiei proprii (IMM Investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea grantului UE obtinut (IMM Suport)
Finantare de pana la 75% din valoarea totala a cheltuielilor ne-eligibile aferente proiectului (EUROBRD IMM pe termen scurt sau mediu)
Finantare adaptata necesitatilor clientului. (linie de credit)

CEC Bank
Finantare de pana la 100% din valoarea totala a proiectului de investitie (linie de credit si credit de investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea fondurilor europene nerambursabile (grantului)

Raiffeisen Bank
Finantare de pana la 70% din valoarea totala a proiectului, inclusiv TVA.

Bancpost:
Finantare de pana la 100% din valoarea proiectului de investitie

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro