Inscrie firma
Newschannel.ro
Calendar Finantari Obiective

Greseala care este taxata cel mai mult atunci cand se studiaza un proiect pare a fi viziunea ingusta si totodata neclara asupra ideii de finantare, dar si lipsa documentarii sau cifrele nerealiste, spun consultantii in management. Pe de alta parte, dificultatile de cofinantare si oscilatiile valutare claseaza din start un proiect nerealizabil.

"Principala problema care se distinge in ultima perioada este cea a cofinantarii ceruta din partea firmelor. Inasprirea conditiilor de crediatare dar, mai ales, cresterea nivelului dobanzii duc, de multe ori, la imposibilitatea de a asigura aceasta cofinantare", spune Dan Nicoschi, director de proiect in cadrul Compania de Consultanta Financiara Transilvania (CCFT). "Evolutiile cursului leu-euro pot schimba total previziunile realizate in cadrul unui proiect, dat fiind termenul destul de mare in care se aproba un proiect, acesta reprezentand o alta problema intalnita in accesarea fondurilor europene", explica Nicoschi.

La toate acestea se mai adauga birocratia excesiva si instabilitatea reglementarilor si a documentatiei, obstacole care pot ingreuna si mai mult demersul in accesarea banilor europeni. Pe de alta parte, facilitarea procesului de accesare a banilor se poate face in multe moduri, spune consultantul, descentralizarea fiind una dintre acestea.

"Corectarea continua a ghidurilor, modificarea criteriilor de selectie aferente masurilor si noile reglementari privind achizitiile duc la o nesiguranta in accesarea fondurilor europene", spune consultantul.

In cazul acesta, multi se vor intreba daca intr-adevar banii europeni se vor cheltuiti. Dar, daca se vor evita greselile deja cunoscute si vom tine cont de cateva sfaturi, proiectul poate fi unul castigator.

Dan Nicoschi ne explica, practic, cum se initiaza un proiect. "Initierea unui proiect trebuie sa porneasca de la o analiza a activitatii firmei care sa reliefeze directiile de dezvoltare si sa stabileasca nevoile investitionale. Astfel, acest demers trebuie sa porneasca de la necesitatile identificate si nu invers. Solicitarea unor astfel de finantari doar pentru simplul motiv ca se dau bani este gresita si, in cele mai multe cazuri, nu are finalitate", explica acesta.

Totodata, cunoasterea procedurilor dar si evaluarea obiectiva a cheltuielilor eligibile constituie unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie sa tina cont aplicantul, sfatuieste reprezentantul Transilvania, deoarece economisirea unui plan de investitii va fi intotdeauna o prioritate.

"Constientizarea procedurilor si a cheltuielilor eligibile inseamna sa tii cont de principiul de baza care guverneaza aceste fonduri si anume, cel al rambursarii cheltuielilor efectuate", apreciaza Nicoschi.

Credibilitatea si maturitatea unui proiect se dovedesc a fi doua elemente care aduc intotdeauna succes unui proiect si care se pot aplica foarte simplu. Argumenteaza de ce este necesara investitia ta si ce impact are realizarea ei.

"Credibilitatea unui proiect este data de justificarea necesitatii de realizare a acestuia dar si de impactul pe care il produce acesta asupra firmei, sectorului de activitate sau asupra angajatilor. Totodata, o documentatie si cuantificare exacta a rezultatelor atat pe termen scurt cat si pe termen lung, pot creste sansele ca proiectul sa fie punctat cat mai favorabil. Deci, etapele de analiza si pregatire sunt decisive in a da credibilitate unui proiect", conchide acesta.

Sfaturi pentru aplicanti:

- stabilirea clara a obiectivului de realizare si a orizontul de timp,
- cuantificarea resurselor necesare realizarii proiectului - financiare, logistice si de personal,
- apelarea la consultanta de specialitate pentru a beneficia de experienta si expertiza necesara derularii cu succes a proiectului.

In ce priveste cresterea accesului la fondurile europene, consultantul considera ca imbunatatirea conditiilor de creditare si asigurarea garantarii creditelor sunt doua dintre cele mai importante masuri care pot antrena accesarea fondurilor intr-o masura mult mai mare decat se face in momentul acesta. In acelasi timp, reducerea termenelor de aprobare si simplificarea procedurilor de achizitii, precum si clarificarea reglementarilor sau a procedurilor impuse vor facilita totodata si accesul la informare.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: Mediu
Alte subiecte:

2 comentarii

35AVR 26.05.2009
1
dezastru,
Am demarat un proiect cu 3 zone format din cite 10 comune cu o firma ENORMA...si totul a fost un simplu;FIS.In acest moment ce ne ingrozeste este ca nu stim ce sa facem cu gunoiul care este pe toata suprafata tarii si nimeni nu are curajul sa demareze;de ce?vor toti sa ...ciugulesca si dupa accea sa vada daca mai pot sa si munceasca,RUSINE.
Redactia 26.10.2009
2
Pentru 35AVR
Atunci va sfatuim sa accesati si fonduri pentru managementul deseurilor, axa prioritara 2 a aceluiasi program de Mediu, avand in vedere ca proiectul pe care l-ati realizat a fost deja finantat (daca am inteles bine mesajul dvs.). In cazul acesta sunt incurajate investitiile in servicii complementare si este mai facil, atat informational, cat si tehnic, realizarea unui master-plan complet integrat.


Comenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Ministerul Mediului are in pregatire un portofoliu de aproximativ 80 de proiecte majore care vizeaza investitii in infrastructura de apa, deseuri, termoficare si inundatii, cu o valoare de peste 4 mld. euro, aproape 70% din fondurile europene disponibile, din totalul de 5,6 mld. euro alocate imbunatatitii sectorului de mediu in perioada 2007-2013.
Inca de la lansarea programului, in iulie 2007, au primit finantare, prin axa prioritara I, proiecte majore de mediu in valoare de 936 mil. euro pentru lucrari de investitii localizate in Cluj-Salaj (197 mil.euro), Giurgiu (72 mil.euro), Turda-Campia Turzii (80 mil. euro), Calarasi (100 mil.euro), Tulcea (114 mil.euro), Sibiu (90 mil.euro), Teleorman (116 mil.euro), Olt (73 mil.euro) si Gorj (90 mil.euro).

Alte doua proiecte, la Brasov si Bistrita-Nasaud urmeaza sa primeasca aprobare, in valoare de 189 mil. euro si respectiv 43,64 mil. euro.
POS Mediu finanteaza investitii pentru:
  • extinderea si modernizarea infrastructurii de apa: 3,3 mld. euro
  • dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor: 1,2 mld. euro
  • reabilitarea centralelor municipale de termoficare in vederea reducerii poluarii: 458 mil. euro
  • implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii: 215 mil. euro
  • dezvoltarea infrastructurii de prevenire a riscurilor naturale in zonele expuse la risc: 329 mil. euro
  • Asistenta tehnica: 174 mil. euro.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro