Inscrie firma
Newschannel.ro

Numarul final de beneficiari al FNGCIMM va depinde si de solicitarile reale ale acestora si de strategiile bancilor partenere. O pondere mai mare a creditelor pe termen scurt, destinate finantarii capitalului de lucru (tendinta inregistrata in ultimele luni) conduce la cresterea numarului total de beneficiari, in timp ce o crestere semnificativa a valorii medii a creditelor (inregistrata in 2008, ca o preferinta catre finantarea de catre banci a intreprinderilor mijlocii, in detrimentul celor mai mici) are efect contrar. Speram ca in 2009 sa creasca numarul cererilor de cofinanatre a proiectelor finantate din fonduri europene, FNGCIMM SA avand capacitatea de a sustine garantarea acestor credite.

Cu ce banci colaboreaza Fondul?

Garantia Fondului se acorda in baza unor conventii de colaborare incheiate pana in acest moment cu 24 institutii financiare al caror portofoliu acopera peste 85% din solicitarile de creditare a sectorului IMM. Principiul de baza in relatia de parteneriat banca - FNIMM este credibilitatea in sensul definit de reglementarile BNR. Lista institutiilor financiare partenere este urmatoarea:
Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Carpatica, BCR (Banca Comerciala Romana), Bancpost, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Romaneasca - Grup NBG, Banca Transilvania, Banca C.R. Firenze Romania, Bank Leumi Romania, CEC Bank, Credit Europe Bank (Romania), Emporiki Bank Romania, Banca de Export-Import a Romaniei - Eximbank, ING Bank NV-Sucursala Bucuresti, Banca Comerciala Intesa SanPaolo Romania, Libra Bank, MKB Romexterra Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank Romania, Raiffeisen Bank, Romanian International Bank, UniCredit Tiriac Bank, Volksbank Romania si Small Finance IFN.

Care sunt conditiile de colaborare cu bancile?

Institutiile finantatoare partenere trebuie sa desfasoare activitate legala in Romania (sa fie sub supravegherea BNR si sa respecte reglementarile  financiar-bancare valabile pe teritoriul Romaniei). Pot fi institutii de credit (banci), dar si institutii financiare nebancare (IFN) – de ex. societati de microfinantare, societati de leasing financiar, societati de factoring etc.- sa aiba produse de creditare/finantare pentru IMM-uri si sa accepte incheierea unei conventii de garantare cu Fondul, cu prevederi generale de tipul:

 

  • Garantarea de catre Fond a unui procent de maxim 80% din valoarea finantarii acordate, exclusiv dobanzi si alte costuri bancare.
  • Pentru garantia acordata Fondul percepe comisioane de garantare de valori minime care sa acopere riscurile normale ce rezulta din acordarea de garantii. (Nu se percep alte comisioane pentru  analiza sau gestiune.)
  • Pentru garantia acordata nu se solicita de catre Fond alte garantii din partea IMM.

 

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Lansare: decembrie 2001. Crearea Fondului de Contragarantare va majora de patru ori capacitatea de asigurare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, marind astfel si numarul IMM-urilor care vor accesa credite.
Activitatea de garantareEstimat 2008
Numar de garantii acordate2.300
Valoare totala garantii acordate - mil. lei870
Valoare totala credite bancare acordate cu garantii FNIMM - mil. lei1.729
Fondul National pentru Garantarea Creditelor IMM-urilor garanteaza credite, cofinantare bancara pentru accesare de fonduri europene, scrisori de garantie bancara, alte instrumente de finantare acordate sau convenite de catre banca cu beneficiarul IMM.

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro