Inscrie firma
Newschannel.ro
POR

Prin urmare, in faza de initiere a proiectului, serviciile oferite de Bancpost presupun incadrarea ideii de proiect intr-unul dintre programele disponibile, precum si prezentarea criteriilor de eligibilitate ale bancii pentru serviciile bancare necesare. In acest sens, Florian Filat ne-a explicat care sunt conditiile minime avute in vedere de catre banca la majoritatea proiectelor. Astfel, pe langa respectarea conditiilor impuse de catre Autoritati prin ghidul solicitantului, este necesar ca:

  • cifra de afaceri sa fie in crestere;
  • sa nu existe incidente la CIP, CRB; 
  • profitul net sa fie pozitiv in anul anterior; 
  • sa existe suficiente garantii pentru creditului contractat; 
  • gradul de indatorare mai mic de o anumita limita; 
  • sa poata rambursa creditul.

La proiectele start-up se pune accent pe fezabilitatea planului de afaceri si capacitatea managementului firmei de a livra proiectul.

Urmatoarea etapa, de pregatire a proiectului, presupune eleborarea documentelor necesare pentru finantarea europeana, precum si depunerea acestora.  Implicarea Bancpost in aceasta faza consta in consiliere in elaborarea proiectului din punct de vedere al structurii de finantare sau cu privire la garantiile suplimentare (Eximbank, FNGCIMM, FGCR, etc).

In etapa derularii proiectului, banca intervine cu servicii de creditare, servicii de operatiuni (deschiderea contului pentru proiect, efectuarea de plati, etc), servicii de consultanta si de trezorerie (acoperirea riscului de schimb valutar).

Credite pentru finantare

Finantarea proiectelor  prin intermediul Bancpost se realizeaza prin intermediul a doua produse principale: creditul de investitii si linia de credit, acordate atat in lei, cat si in EUR.

Creditul de investitii este destinat cofinantarii costurilor eligibile, finantarii costurilor neeligibile si prefinantarii proiectului. Perioada de acordare a creditului variaza in functie de particularitatile proiectului, insa nu se intinde pe o perioada mai mare de 12 ani. De asemenea, valoarea maxima se stabileste in functie de valoarea cash flow-ului pe care o are poiectul.

Linia de credit se acorda pe o perioada de pana la un an, cu posibilitate de prelungire, pentru finantarea TVA-ului legat de investitie si pentru capitalul circulant.

Pentru ambele produse sunt solicitate, ca si garantii, active in proprietatea IMM-ului, fonduri de garantare si cesiune de creante. O caracteristica ce diferentiaza cele doua produse este constituita de aportul IMM-ului. Astfel, in timp ce pentru linia de credit nu este solicitat, un credit de investitii implica si un anumit procent din totalul investitiei, in functie de particularitati.

Filat: "Societatea trebuie sa aiba mai mult decat partea de co-finantare"

Creditul de cofinantare reprezinta un aspect important in demersul obtinerii de fonduri nerambursabile, insa nu este singura nevoie reala. In acest sens, domnul Filat ne-a dat exemplu urmatoarea situatie: "Foarte multi clienti se adreseaza bancii cu o solicitare de tipul: am un proiect de 1 milion de euro, mi s-a aprobat un grant de 600 000 euro si doresc de la banca un credit pentru co-finantare de 400 000 euro. Dar creditul de 400 000 euro nu va fi, aproape sigur, suficient pentru implementarea proiectului pentru ca grantul este primit ca rambursare a unor cheltuieli facute, practic doar dupa ce compania demostreaza ca a platit facturile din surse proprii sau bancare. Aceasta particularitate a primirii fondurilor UE presupune ca o societate sa aiba de la inceput mai mult decat partea de co-finantare. Este nevoie si de o suma pentru pre-finantare. De regula, in functie de etapele de realizare a investitiei, o suma de 60-80% din total proiect, poate fi suficienta pentru ca firma sa nu ramana ‘in pana’ de bani".

Servicii aditionale

Aici intra in discutie serviciile de trezorerie despre care vorbeam mai devreme. Practic, este vorba de o acoperire a riscului de curs valutar, risc ce intervine atunci cand finatarea este acordata in lei, iar achizitia va fi facuta in euro. De altfel, mai intervine si problema timpului: de la calcularea estimativa a bugetului si pana la realizarea efectiva a platilor catre furnizori, poate trece o perioada de cateva luni la proiectele simple, sau 1-2 ani la proiectele mai complexe.

De aici, se poate ajunge la situatii in care investitorul este nevoit sa scoata mai multi bani din buzunar decat a estimat. Aceasta situatie este exemplificata de Florian Filat pe urmatorul scenariu: proiect de 2 milioane euro, calculat la momentul depunerii proiectului la un curs de 3,7 lei/euro, care primeste 50% grant si necesita 50% aport propriu al companiei. "In cazul in care cursul efectiv la momentul efectuarii platilor ajunge la 4,2 lei/euro, investitorul va inregistra o pierdere din cursul valutar de 1 milion RON,  pierdere care nu i se va deconta", ne-a explicat domnul Filat.

Fondurile UE nu sunt pentru cei care nu au bani

Fondurile nerambursabile sunt atractive pentru multe companii pentru faptul ca sunt nerambursabile. Aceasta caracteristica, insa, nu transforma fondurile in ceva gratis, ci implica anumite costuri aditionale. "Fondurile europene nu sunt pentru cei care nu au bani, dar au idei; ele vin sa te sprijine atunci cand ai ceva (bani, teren sau o afacere) dar nu ai suficient pentru a dezvolta un anumit proiect. Mai degraba trebuie privite (fondurile europene) ca un combustibil care te ajuta sa mergi mai repede si sa ajungi mai departe", conchide Florian Filat.

 

Cofinantari europene, Episodul 1: Creditele de cofinantare EU Office de la BCR

Cofinantari europene, Episodul 2: Creditele de cofinantare EUROBRD

Cofinantari europene, Episodul 4: Creditele de cofinantare de la CEC Bank

Cofinantari europene, Episodul 5: Creditele de cofinantare "Produs pentru Europa" de la Raiffeisen Bank

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: Cofinantari
Alte subiecte:

0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

desfasurarea de activitati economice incluse in clasificarea indicata de Ghidul Solicitantului

sa nu existe obligatii neonorate conform legislatiei nationale (contracte de munca si asigurari sociale, taxe nationale si locale, siguranta la locul de munca, reguli privind protectia mediului)

sa nu fie in situatie de faliment sau lichidare

sa nu existe datorii publice restante (mai mult de 60 zile)

minimum 1 sau 2 ani de activitate economica si profit operational in ultimii 1 sau 2 ani financiari

Cerere de credit

Studiu de fezabilitate

Documente de confirmare a cofinantarii

Documente contabile ale firmei

Adeverinta privind datoriile solicitantului la bugetul de stat, eliberata de Administratia Financiara

Titlul de proprietate/Actul de concesiune

Cazierul fiscal al persoanei autorizate sa depuna Cererea de Finantare si al persoanei responsabile de proiect

BRD:
Finantare de pana la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente contributiei proprii (IMM Investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea grantului UE obtinut (IMM Suport)
Finantare de pana la 75% din valoarea totala a cheltuielilor ne-eligibile aferente proiectului (EUROBRD IMM pe termen scurt sau mediu)
Finantare adaptata necesitatilor clientului. (linie de credit)

CEC Bank
Finantare de pana la 100% din valoarea totala a proiectului de investitie (linie de credit si credit de investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea fondurilor europene nerambursabile (grantului)

Raiffeisen Bank
Finantare de pana la 70% din valoarea totala a proiectului, inclusiv TVA.

Bancpost:
Finantare de pana la 100% din valoarea proiectului de investitie

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro