Inscrie firma
Newschannel.ro
POR

Pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, BRD ofera urmatoarele tipuri de finantari:

EUROBRD IMM Investitii reprezinta un credit oferit cu scopul de a completa sursele proprii, necesare obtinerii de finantari prin fonduri europene post-aderare. Finantarea se acorda in euro sau in lei si poate ajunge pana la 100% din valoarea cheltuielilor aferente contributiei proprii.
Perioada de creditare se stabileste in functie de tipul proiectului de investitii si capacitatea de rambursare a clientului, dar nu poate depasi 15 ani.

EUROBRD IMM Suport poate asigura o finantare de pana la 100% din valoarea subventiei UE obtinute. Acest credit este destinat pre-finantarii fondurilor nerambursabile aferente proiectului implementat cu ajutorul fondurilor europene post-aderare. Perioada de creditare este de maximum 3 ani si este stabilita in functie de perioada de executie a proiectului, corelata cu perioada de decontare a fondurilor.

EUROBRD IMM pe termen scurt sau mediu reprezinta un credit acordat de BRD pe maximum 5 ani pentru cheltuielile neeligibile ale fondurilor europene post-aderare, credit ce poate ajunge pana la 75% din valoarea totala a acestor cheltuieli.

Cheltuielile neeligibile sunt acele costuri care includ dobanda si comisioanele aferente creditelor, taxa pe valoare adaugata, cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing, achizitia de echipamente second-hand, amenzile, penalitatile si cheltuielile de judecata.

Eligibile sunt considerate a fi acele cheltuieli aferente proiectelor finantate in cadrul programelor operationale realizate de catre un beneficiar. Acestea pot fi finantate atat din instrumente structurale, cat si din bugetul de stat si/sau contributia proprie a beneficiarului.

EUROBRD IMM Linie de credit
se acorda pe maxim un an de zile pentru finantarea necesarului de capital de lucru, suma ce poate fi obtinuta fiind adaptata necesitatilor clientului.

Solicitantul poate depune mai multe cereri pentru obtinerea de fonduri structurale, insa pentru proiecte diferite. Suma maxima ce poate fi acordata pentru proiectele finantate in cadrul unei scheme de ajutor de stat de minimis este de 200.000 Euro pe o perioada de 3 ani. Ajutorul de minimis reprezinta un ajutor de stat care nu depaseste intr-o perioada determinata de timp plafonul prevazut de reglementarile comunitare in vigoare.

Beneficiarii finantarilor prin instrumente structurale post-aderare pot fi intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari, microintreprinderi, companii nationale, autoritati publice locale si asociatii ale acestora, institutii publice, ONG-uri, universitati sau institute de cercetare.

De asemenea, pentru ca proiectul sa fie eligibil, este necesar sa fie implementat pe teritoriul Romaniei, sa se regaseasca pe lista operatiunilor eligibile si sa se adreseaza unei zone sau grup tinta. Solicitantul trebuie sa dispuna de valoarea sumei cofinatate din totalul proiectului, precum si a cheltuielilor neeligibile. Durata si  valoarea finantarii solicitate trebuie sa se incadreaza in limitele stabilite in "cererea de proiecte" solicitantul

Tipuri de proiecte acceptate pentru finantare

Fondurile Europene post-aderare pentru care solicitantii pot aplica sunt urmatoarele:

-Programele operationale: Programul Operational Regional, POS Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Sectorial de Transport, Programul Operational Sectorial de Mediu, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational dezvoltarea capacitatii Administrative, Programul Operational Asistenta Tehnica
-Programul National de Dezvoltare Rurala

-Programul Operational pentru Pescuit

In functie de tipul de proiect ce urmeaza a primi finantare prin intermediul Fondurilor Structurale, sunt solicitate urmatoarele documente:

-Analiza economico-financiara
-Analiza de risc
-Studiul de fezabilitate
-Proiectul tehnic (daca este cazul)
-Autorizatia de constructie
-Avizul de mediu
-Evaluarea strategica de mediu
-Documente de confirmare a cofinantarii
-Detalii privind contributia in natura (daca este cazul)
-Titlul de proprietate/Actul de concesiune
-Documente contabile ale firmei

-Adeverinta privind datoriile solicitantului la bugetul de stat, eliberata de Administratia Financiara.

 

Cofinantari europene, Episodul 1: Creditele de cofinantare EU Office de la BCR

Cofinantari europene, Episodul 3: Creditele de cofinantare EUROAcces de la Bancpost

Cofinantari europene, Episodul 4: Creditele de cofinantare de la CEC Bank

Cofinantari europene, Episodul 5: Creditele de cofinantare "Produs pentru Europa" de la Raiffeisen Bank

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: Cofinantari
Alte subiecte:

0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

desfasurarea de activitati economice incluse in clasificarea indicata de Ghidul Solicitantului

sa nu existe obligatii neonorate conform legislatiei nationale (contracte de munca si asigurari sociale, taxe nationale si locale, siguranta la locul de munca, reguli privind protectia mediului)

sa nu fie in situatie de faliment sau lichidare

sa nu existe datorii publice restante (mai mult de 60 zile)

minimum 1 sau 2 ani de activitate economica si profit operational in ultimii 1 sau 2 ani financiari

Cerere de credit

Studiu de fezabilitate

Documente de confirmare a cofinantarii

Documente contabile ale firmei

Adeverinta privind datoriile solicitantului la bugetul de stat, eliberata de Administratia Financiara

Titlul de proprietate/Actul de concesiune

Cazierul fiscal al persoanei autorizate sa depuna Cererea de Finantare si al persoanei responsabile de proiect

BRD:
Finantare de pana la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente contributiei proprii (IMM Investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea grantului UE obtinut (IMM Suport)
Finantare de pana la 75% din valoarea totala a cheltuielilor ne-eligibile aferente proiectului (EUROBRD IMM pe termen scurt sau mediu)
Finantare adaptata necesitatilor clientului. (linie de credit)

CEC Bank
Finantare de pana la 100% din valoarea totala a proiectului de investitie (linie de credit si credit de investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea fondurilor europene nerambursabile (grantului)

Raiffeisen Bank
Finantare de pana la 70% din valoarea totala a proiectului, inclusiv TVA.

Bancpost:
Finantare de pana la 100% din valoarea proiectului de investitie

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro