Inscrie firma
Newschannel.ro
POR

BCR se numara printre institutiile financiare care ofera servicii pentru cofinantarea investitiilor, prin dezvoltarea unor pachete destinate fiecarui tip de investitie: pachetul EU Agri BCR, EU Competitiv BCR, EU Turism BCR, EU Pescuit BCR si EU Infrastructura BCR.

Pachetele mentionate fac parte din serviciul EU Office BCR si cuprind: credit de cofinantare pentru prefinantarea grantului, cat si pentru finantarea costurilor eligibile/neeligibile ale proiectului sau garantii bancare (pentru restituirea avansului). De asemenea, BCR ofera asistenta in ceea ce priveste implementarea proiectului, cunoasterea regulilor de implementare, respectiv verificarea documentatiilor.

Etape in obtinerea finantari
i

Ramona Angela Ivan, Director executiv Directia Institutii Financiare in cadrul BCR, a explicat pentru Newschannel.ro, care sunt pasii pe care IMM-urile trebuie sa ii parcurga pentru a obtine finantare.

Clientii interesati trebuie sa porneasca de la stabilirea unei idei de proiect, in functie de necesitatile de dezvoltare ale firmei. Proiectul respectiv trebuie sa fie incadrat pe un program operational si sa fie intrunite toate conditiile de eligibilitate, atat din partea firmei, cat si din partea proiectului. Acestea sunt precizate in ghidul solicitantului aferent fiecarei masuri din programele operationale, unde sunt prevazute activitatile ce pot beneficia de finantare.

In vederea intocmirii documentatiei de finantare este indicat ca aplicantii sa apeleze la ajutorul unui consultant. “Din experienta acumulata pana in prezent recomandam ca si in acesta faza clientul sa colaboreze si cu banca pentru a stabili structura optima de finantare a proiectului”, ii sfatuieste Ramona Ivan pe IMM-isti.

Urmatorul pas consta in transmiterea cererii de finantare si a documentatiei aferente catre Organismul Intermediar / Autoritatea de Management si analizarea acesteia din punct de vedere al: conformitatii administrative, eligibilitatii proiectului, evaluarii tehnice si financiare.

Dupa aprobarea proiectului urmeaza semnarea contractului de finantare nerambursabila cu Organismul Intermediar, incheierea contractului de credit cu banca, implementarea proiectului si monitorizarea acestuia. Urmeaza apoi intocmirea si prezentarea cererii de plata a finantarii nerambursabile, analizarea ei de catre Organismul Intermediar si efectuarea platii de catre Unitatea de Plata din cadrul Autoritatii de Management. Ultima etapa presupune rambursarea creditelor obtinute de la banca.

Programele europene la care solicitantii pot inainta o propunere de proiect

Investitorii IMM-uri care doresc sa solicite finantare europeana nerambursabila pentru dezvoltarea de proiecte pot aplica in cadrul programelor operationale, in principiu pentru productie si servicii. Astfel, cei care urmaresc extinderea capacitatii de productie sau modernizarea intreprinderii, daca sunt din mediul urban pot depune proiecte in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, iar daca sunt din mediul rural pot depune proiecte in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Cei care doresc instruirea personalului propriu utilizand cele mai noi tehnici in domeniu pot apela la masurile cuprinse in cadrul POS Dezvoltarea Resurselor Umane, iar cei interesati sa investeasca in turism pot aplica pe masurile specifice cuprinse in cadrul Programului Operational Regional.

Produsele serviciului EU Office BCR

Pachetul EU Agri BCR finanteaza si implementeaza proiectele derulate cu fonduri europene nerambursabile de catre Microintreprinderi, PFA, Asociatii Familiale, Asociatii de Producatori, IMM-uri, Intreprinderi Mari sau APL-uri mici-comune. Sunt acceptate proiecte ce au ca obiective dezvoltarea productiei agricole, dezvoltarea infrastrusturii in domeniul agricol, instalatii de irigatii, achizitionarea de masini agricole si echipamente, infiintare pepiniere, panificatie si patiserie.

Pachetul EU Competitiv BCR finanteaza afaceristii ce intentioneaza sa desfasoare proiecte ce au ca obiectiv extinderea capacitatii de productie, modernizarea intreprinderii, achizitionarea de bunuri intangibile (software, brevete, licente), dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare si crearea de noi infrastructuri.

Pachetul EU Turism BCR este un credit oferit pentru acoperirea cheltuielilor privind modernizarea bazelor de tratament din statiunile balneare si balneoclimaterice, modernizarea structurilor de cazare, dezvoltarea agroturismului, amenajarea de trasee turistice tematice sau dezvoltarea retelelor de captare si transport a izvoarelor minerale si saline cu potential terapeutic.

Pachetul EU Pescuit BCR sprijina proiectele ce au ca obiective modernizarea vaselor si a ambarcatiunilor, imbunatatirea produselor comercializate in sectorul pescaresc, investitii privind modernizarea acvaculturii si mentinerea pescuitului in apele interioare.

Pachetul EU Infrastructura BCR vine in sprijinul proiectelor ce vizeaza reabilitarea si modernizarea de drumuri judetene si de interes local, a sistemelor de canalizare si alimentare cu apa sau a celor cu gaze, a retelelor de iluminat sau dezvoltarea retelelor de transport.

Conditii de eligibilitate pentru obtinerea finantarii

  • desfasurarea de activitati economice incluse in clasificarea indicata de Ghidul Solicitantului;

  • sa nu existe obligatii neonorate conform legislatiei nationale (contracte de munca si asigurari sociale, taxe nationale si locale, siguranta la locul de munca, reguli privind protectia mediului),

  • sa nu fie in situatie de faliment sau lichidare

  • sa nu existe datorii publice restante (mai mult de 60 zile)

  • minimum 1 sau 2 ani de activitate economica si profit operational in ultimii 1 sau 2 ani financiari.

Documente necesare

Beneficiarul de finantare europeana, care solicita un credit BCR trebuie sa prezinte urmatoarele documente: cererea de credit, contractul de finantare nerambursabila semnat cu Autoritatea de Management sau Organismul Intermediar impreuna cu anexele acestuia si cu eventualele modificari (acte aditionale), precum si alte documente ce pot fi solicitate de banca in functie de tipul de beneficiar si de tipul de proiect.

Pentru a putea fi finantat de banca, aplicantul trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate ale bancii stabilite prin normele de creditare specifice, iar proiectul trebuie sa poata fi implementat.

Banca abordeaza diferit proiectele majore (care presupun realizarea studiilor de fezabilitate, analize cost-beneficiu, etc) si cele de dimensiuni mici, unde grila de evaluare nu acopera toate aspectele avute in vedere la analiza economico-financiara realizata de catre banca.

BCR trebuie sa aiba in vedere si aspecte referitoare la solicitant, la istoricul in relatia cu banca, la capacitatea sa de rambursare a creditului, la posibilitatile de garantare, aceasta cu atat mai mult cu cat, din experienta, au existant numeroase cereri de credite pentru co-finantarea proiectelor aprobate de catre Autoritatea de Management, pentru care solicitantul nu avea surse proprii”, a mai explicat Ramona Ivan.

EU Office BCR are reprezentanti in Maramures, Cluj, Timisoara, Arad, Dambovita, Dolj, Prahova, Constanta, Braila, Neamt, Suceava, Brasov, Covasna si Bucuresti. O lista completa a managerilor EU Office impreuna cu datele lor de contact poate fi gasita pe website-ul BCR.


Cofinantari europene, Episodul 2: Creditele de cofinantare EUROBRD

Cofinantari europene, Episodul 3: Creditele de cofinantare EUROAcces de la Bancpost

Cofinantari europene, Episodul 4: Creditele de cofinantare de la CEC Bank

Cofinantari europene, Episodul 5: Creditele de cofinantare "Produs pentru Europa" de la Raiffeisen Bank

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.

Alte articole despre: Cofinantari
Alte subiecte:

1 comentarii

Mr.Raymond Blake. 21.06.2012
1
împrumut de oferta
Bunã ziua,Sunt un creditor Mr.Raymond Blake, a fost de acord cu Guvernul ºi a aprobat împrumuturi company.Are are credit de nevoi personale sau de afaceri, sunteþi într-o secþiune finance.We credite de consolidare a oferi ratã a dobânzii foarte mici de 3 la sutã. Ele sunt obosit de a cãuta pentru un împrumut, nu vã faceþi griji mai mult cu cât ne aflãm în plin aici ºi gata sã vã ajute în probleme financiare .. Ai fost furat, de ce mor în tãcere? Se aplicã ºi obþine un împrumut în termen de trei zile lucrãtoare. Se aplicã astãzi în timp ce oferã trecut .. Persoanele interesate ar trebui sã ne contactaþi prin e-mail: kingstoneloaninvestment@rediffmail.comDomnul / doamna Nume: ..............................Nume: .........................Nume firma (dacã este cazul): ..........................Suma de împrumut nevoie de: .............................Durata creditului: ....................................Scopul creditului: ..............................Venitul lunar ..........................E-mail: ..............................Þara: ....................Oraº: ..............................Stat / Provincie: ..............................Telefon: .............................Date de contact de mai jos:Nume de contact: Mr.Raymond Blake.EMAIL: kingstoneloaninvestment@rediffmail.com


Comenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

desfasurarea de activitati economice incluse in clasificarea indicata de Ghidul Solicitantului

sa nu existe obligatii neonorate conform legislatiei nationale (contracte de munca si asigurari sociale, taxe nationale si locale, siguranta la locul de munca, reguli privind protectia mediului)

sa nu fie in situatie de faliment sau lichidare

sa nu existe datorii publice restante (mai mult de 60 zile)

minimum 1 sau 2 ani de activitate economica si profit operational in ultimii 1 sau 2 ani financiari

Cerere de credit

Studiu de fezabilitate

Documente de confirmare a cofinantarii

Documente contabile ale firmei

Adeverinta privind datoriile solicitantului la bugetul de stat, eliberata de Administratia Financiara

Titlul de proprietate/Actul de concesiune

Cazierul fiscal al persoanei autorizate sa depuna Cererea de Finantare si al persoanei responsabile de proiect

BRD:
Finantare de pana la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente contributiei proprii (IMM Investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea grantului UE obtinut (IMM Suport)
Finantare de pana la 75% din valoarea totala a cheltuielilor ne-eligibile aferente proiectului (EUROBRD IMM pe termen scurt sau mediu)
Finantare adaptata necesitatilor clientului. (linie de credit)

CEC Bank
Finantare de pana la 100% din valoarea totala a proiectului de investitie (linie de credit si credit de investitii)
Finantare de pana la 100% din valoarea fondurilor europene nerambursabile (grantului)

Raiffeisen Bank
Finantare de pana la 70% din valoarea totala a proiectului, inclusiv TVA.

Bancpost:
Finantare de pana la 100% din valoarea proiectului de investitie

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro