Inscrie firma
Newschannel.ro
AM POSCCE Contacteaza Axe si Masuri Active Obiective Calendar Finantari

Cele mai frecvente greseli ale celor care aplica pentru fonduri structurale

Potrivit lui Colin McClemens (foto), expert pe fonduri structurale si team leader al unui workshop care doreste sa invete firmele romanesti sa scrie proiecte de finantare, multi aplicanti pornesc de la o idee neclara asupra a proiectului lor si nu analizeaza indeajuns de bine cerintele programului pe care aplica.

McClemens spune ca acestia se concentreaza prea tare pe ideea lor si uita ca vor bani publici si ca proiectul lor trebuie sa dea rezultate clare, care sa corescpunda cu prioritatile programului.

"Noi dorim sa vedem inovatie si o dezvoltare economica a firmelor si este important ca, in cadrul proiectelor propuse, sa se concentreze asupra rezultatelor, asupra imbunatatirilor aduse performantelor firmei", spune acesta.

Mihaela Constantinescu, expert in fonduri structurale, spune si ea ca "foarte multi participanti la proiecte au idei foarte bune si considera ca ideile acelea trebuie neaparat finantate".

Dan Barna, consultant la Fonduri-Structurale.ro, vine in completarea acestei idei si spune ca un proiect bun trebuie sa plece de la identificarea unei nevoie reale. "Un proiect nu este o lista de cumparaturi, un proiect trebuie sa rezolve o problema reala", spune acesta.

Printre greselile pe care aplicantii le fac atunci cand inainteaza proiecte spre finantare se mai numara si faptul ca acestia nu cauta informatiile corecte si ca nu citesc cu atentie documentatia pusa la dispozitie de autoritatile de management.

De asemenea, atunci cand formuleaza justificarea pentru proiect, companiile au tendinta de a copia paragrafe intregi din programele operationale sau din documentele cadru, iar justificarea nu pleaca de la analiza reala a nevoielor acelui proiect, adauga Dan Barna. Consultantul mai spune ca unele proiecte nu primesc finantare din cauza ca proiecteaza bugete nerealiste. 

Totodata, aplicantii se tem de zvonurile cu privire la incorectitudinea evaluarii, de modul in care trebuie sa faca bugetarea si, cel mai important, de faptul ca nu vor putea sa isi achite partea de cofinantare.

Accesul la informare, una dintre disfunctionalitatile administrarii fondurilor structurale in Romania

Una dintre problemele cu care firmele romanesti se confrunta atunci cand vine vorba de accesarea fondurilor europene este accesul deficitar la informare. Astfel, in cadrul unui sondaj de opinie realizat de site-ul Fonduri-Structurale.ro, aproximativ 11% dintre respondenti au spus ca au intampinat probleme in aceasta privinta.

Potrivit lui Dragos Jaliu, consultant in cadrul Structural Consulting Group si Fonduri-Structurale.ro, aceasta problema are doua componente: pe de o parte, la fel ca in alte state europene, autoritatile au o atitudine reactiva si nu vin cu informatii in intampinarea doritorilor si, pe de alta parte, documentatia este redactata intr-un limbaj greu de inteles.

"O componenta care mi se pare foarte importanta este cea a traducerii din romana in romana, pentru ca este un limbaj de lemn, un limbaj birocratic, pe care foarte putina lume il intelege. Se vorbeste despre programe operationale, domenii majore de interventie, axe prioritare, documente cadru de implementare [...] si celor care ar fi interesati de accesarea fondurilor europene le este foarte greu sa inteleaga toate conceptele si toate terminologia specifica", spune Dragos Jaliu.

"S-au facut mai multe caravane de catre institutiile responsabile, iar beneficiarii vin si intreaba lucruri concrete. Destul de greu le-a fost celor de la autoritatile de management sa le raspunda la aceste intrebari concrete," adauga acesta.

Accesarea slaba a fondurilor, tipica pentru programele aflate la inceput

Faptul ca in Romania s-a accesat doar o mica parte din fondurile alocate anul trecut nu este ingrijorator, spune Colin McClemens, ci este chiar tipic pentru tarile in care programele de accesare sunt abia la inceput.

"Tendinta normala va fi ca banii sa fie cheltuiti din ce in ce mai repede, pe masura ce programul evolueaza. Oamenii invata, iar interesul a crescut masiv", spune McClemens.

Punctul sau de vedere este sustinut si de Mihaela Constantinescu, care spune ca, pe masura ce va trece timpul si se va capata experienta, autoritatile de management vor scurta perioadele de evaluare, iar documentatia se va imbunatati.

Pentru informatii detaliate despre intreprinderile mici si mijlocii din Romania si pentru sfaturi si analize legate de finantari, fonduri structurale si alte domenii interesante pentru oamenii de afaceri va puteti abona la newsletterul NewsChannel.ro.
0 comentariiComenteaza si tu
Titlu: Comenteaza: Nume: Email: Website: (optional)

Introduceti codul din poza de mai jos pentru verificare
Adauga

Intreaba un specialist

Pentru sfaturi, subtilitati despre fondurile structurale precum si pentru consultanta legata de proiectul dvs. de finantare europeana, nu ezitati sa adresati o intrebare specialistului invitat din aceasta saptamana.
Intreaba un specialist

Povesti de succes

Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura Comisia Europeana va recupera de la Romania 74,9 milioane de euro cheltuite incorect in agricultura

Comisia Europeana va recupera de la Romania suma de 74,9 milioane euro, ce reprezinta fonduri pentru agricultura...

citeste tot articolul

Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE Stadiul fondurilor europene gestionate de MDRT,prezentat Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din PE

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu a sustinut marti, la...

citeste tot articolul

97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE

Pentru numeroase IMM-uri, accesarea fondurilor europene trebuia sa fie gura de aer proaspat, sprijinul binevenit de care...

citeste tot articolul

Axa prioritara I - inchisa

Axa prioritara 2 - Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate

Sprijin pentru start-up-urile si spin-off-urile inovative - incepand din 17.03.2008.

Promovarea inovarii - data limita: 4 martie 2009.

Axa prioritara 4 - Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice

Interconectari - incepand cu 01.08.2008.

IMA - data limita - 30.09.2008.

Transport - incepand cu 01.08.2008.

Axa prioritara 1
 • 6 operatiuni lansate
 • 2.624 proiecte depuse
 • un acord semnat, in valoare de 100 mil. euro
 • 147 de proiecte selectate pentru finantare
Axa prioritara 2
 • 6 operatiuni lansate
 • 175 proiecte depuse
 • 88 proiecte selectate si avizate
Axa prioritara 3
 • 62 de proiecte selectate
 • achizitia de terenuri, cladiri, instalatii si echipamente aferente constructiilor
 • brevete, licente si know-how, solutii tehnice nebrevetate, software
 • achizitia de servicii de consultanta
 • instruire specializata pentru personal
 • crearea unei noi unitati de productie sau extinderea unei unitati existente
 • promovare pe noi piete interne si internationale, precum si online
 • infiintarea, modernizarea si acreditarea laboratoarelor de incercari si etalonari
 • implementarea si/sau certificarea sistemului de management al calitatii, sistemelor de management al mediului sau sistemului de management integrat calitate/mediu
 • infiintare si inregistrare de spin-off

NewsChannel

NewsChannel.ro este un site de informatii, stiri, analize, materiale video. Site-ul mai gazduireste un calendar de afaceri si un director de formulare si documente tipizate, toate dedicate oamenilor de afaceri si profesionistilor care lucreaza in acest mediu. Vizitati NewsChannel.ro