
Ce este Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane
20 Mar 2009 Autor: Ionut Mircea Oprea Comentarii: 0 Nr vizualizari: 12653
Sumar Resurse Umane
"De unde vin banii europeni
Ajutoare de stat pentru formare profesionala
Bani pentru sanatatea si siguranta salariatilor
Ajutoarele de stat din cadrul POSDRU
Fonduri pentru angajarea persoanelor defavorizate
Cati bani se dau pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati
DOCUMENTATIA necesara pentru obtinerea de fonduri in Resurse Umane
VIDEO: Interviu cu Cristina Iova, director general al AMPOSDRU
VIDEO: "Managerii romani nu vad ca resursa cea mai importanta este cea umana" - interviu cu Octavian Serban, consultant fonduri europene
Cheltuieli elibigile prin POS DRU
Elaborarea POS DRU s-a facut tinandu-se cont atat de Planul National de Dezvoltare 2007-2013 cat si de Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013, care au integrat in strategiile lor obiectivele tuturor documentelor relevante in domeniul dezvoltarii resurselor umane.
Obiectivele POS DRU
Obiectivul general al POS DRU este dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia, prin conectarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea participarii crescute pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva, pentru 1 650.000 de persoane.
Obiective specifice ale POS DRU sunt:
• Promovarea educatiei si formarii initiale si continue de calitate, inclusiv a invatamantului superior si cercetarii;
• Promovarea culturii antreprenoriale si cresterea calitatii si productivitatii muncii
• Facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii;
• Dezvoltarea unei piete a muncii moderna, flexibila si inclusiva;
• Promovarea (re)insertiei pe piata muncii a persoanelor inactive, inclusiv in mediul rural;
• Imbunatatirea Serviciului Public de Ocupare;
• Facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educatie si pe piata muncii.
Axe prioritare ale POS DRU
POS DRU finanteaza sapte domenii de activitate, cunoscute si sub denumirea de “Axe prioritare”. Fiecare din aceste axe prioritare este impartita la randul ei in mai multe subdomenii, denumite si “Domenii majore de interventie”.
Strategia POS DRU cuprinde 6 axe prioritare si o axa prioritara dedicata asistentei tehnice, astfel:
Axa prioritara 1 „Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere”
Aceasta axa urmareste modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala prin dezvoltarea de standarde si instrumente specifice la nivel de sistem si de furnizori de educatie si formare, crearea conditiilor de dezvoltare a unor rute flexibile de invatare pe tot parcursul vietii, dezvoltarea ofertelor de educatie si formare in concordanta cu cerintele pietei muncii, asigurarea calitatii la toate nivelurile de educatie, prin imbunatatirea competentelor cadrelor didactice, formatorilor si cercetatorilor.
In scopul dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere vor fi sustinute activitatile inovatoare, programele doctorale si post-doctorale care sa vina in sprijinul competitivitatii si cresterii economice.
Axa Prioritara 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”
Axa prioritara 2 finanteaza activitati care urmaresc facilitarea tranzitiei de la scoala la viata activa prin dezvoltarea de programe integrate de orientare si consiliere in cariera si prin sprijinirea parteneriatelor intre scoli, universitati si intreprinderi; prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii prin programe integrate pentru prevenirea abandonului scolar, incurajarea participarii scolare si reintegrarea celor care au parasit scoala timpuriu; cresterea accesului si participarii la formare profesionala continua prin diversificarea programelor de formare profesionala continua si sprijinirea participarii angajatilor la astfel de programe.
Axa Prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”
Acest domeniu de activitate urmareste promovarea culturii antreprenoriale ca un factor important al cresteri competitivitatii economice, prin actiuni de formare pentru asigurarea pregatirii de baza in management a celor care vor sa inceapa o afacere, prin imbunatatirea competentelor manageriale la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, prin calificare si asistenta pentru angajatii acelor sectoare afectate de restructurari economice. Totodata, vor fi finantate actiuni care vizeaza imbunatatirea adaptabilitatii intreprinderilor, in special a IMM-urilor, dar si a angajatilor, fata de schimbarile intervenite ca urmare a introducerii pe scara larga a tehnologiilor moderne si a solutiilor organizationale noi. Va fi sustinuta dezvoltarea parteneriatului si vor fi incurajate initiativele pentru partenerii sociali si societatea civila.
Alte articole despre: Resurse Umane
Alte subiecte: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU Fonduri Europene
Comenteaza si tu